StoryEditor

Turecko väčším problémom

27.07.2005, 00:00

Vstup Turecka do EÚ si neželá až 52 percent Európanov. Vyplynulo to z prieskumu Standard Eurobarometer 63, ktorý sa uskutočnil od 9. mája do 14. júna. Nové členské krajiny sú jeho vstupu naklonené viac (32 % za) než obyvatelia EÚ 15 (48 % za). Polovica respondentov únie podporuje ďalšie rozširovanie Európskej únie v budúcich rokoch, no podpora od minulého roka poklesla o tri body. Zároveň však primerane vzrástol počet odporcov tejto myšlienky (38 %). Pomerne silná podpora je v Slovinsku (79 %), v Poľsku (76 %) a na Slovensku (73 %), v porovnaní so situáciou v Nemecku (60 %), Luxembursku (60 %) a v Rakúsku (58 %). Z krajín, ktoré najviac kritizujú ďalšie rozširovanie, sa odpor zvýšil najviac vo Francúzsku (+ 7 bodov) a v Luxembursku (+ 6 bodov), zatiaľ čo v Rakúsku sa hodnota od posledného prieskumu znížila o 4 body. Oveľa väčšia podpora vládne v prípade vstupu súčasných členských krajín Európskej zóny voľného obchodu, ako napríklad Island a najmä Nórsko a Švajčiarsko.
Európania sú kritickejší voči únii a budúcnosť Európy v nich vyvoláva menej nadšenia. Svoje členstvo v EÚ a európsku integráciu však nespochybňujú. Rok po rozšírení o desať nových krajín sa podpora členstva v únii znížila len mierne -- o 2 percentuálne body. Celkový kredit EÚ sa zhoršil o tri body, klesla dôvera verejnosti k Európskej komisii o štyri body a o päť bodov sa znížili sympatie k europarlamentu. Až 55 percent ľudí si myslí, že ich názor nie je v EÚ vypočutý. Väčšina verejnosti stále podporuje myšlienku, že Európa by mala mať svoju ústavu (61 %). "Potrebujeme nový konsenzus, spoločný pohľad na to, čomu má Európa slúžiť a kam má smerovať. Podpora verejnosti, ktorú má únia, je veľkým politickým kapitálom, ale nemala by sa chápať ako samozrejmosť. Európania dnes čakajú, že sa budú môcť viac zúčastňovať na politickom procese," povedala podpredsedníčka Európskej komisie Margot Wallströmová k výsledkom prieskumu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 20:58