StoryEditor

Narastá význam architektúry orientovanej na služby

19.09.2006, 00:00

Spoločnosť Oracle zverejnila štvrtú správu Oracle Grid Index, ktorá mapuje globálne prijímanie technológie výpočtových sietí, skúma súvisiace technologické otázky a ich dôsledky pre svet biznisu. Posledný prieskum potvrdil, že tzv. grid computing je dozrievajúca technológia, a poukázal na väčšie uplatňovanie architektúr orientovaných na služby (SOA) pri maximalizácii podnikateľských výhod informačných technológií.
Doteraz výpočtové siete zaviedli hlavne prví odvážlivci a teraz tempo zavádzaní v tejto časti trhu nedošlo k zásadnému skoku (nárast z 2,9 na 3,2). Avšak pohľad respondentov na ich zavádzanie technológií výpočtových sietí odhaľuje výrazný nárast oproti predchádzajúcemu cyklu:
˙ "Zdržanlivé používanie v niektorých oblastiach" vzrástlo z 10 percent organizácií na 40 percent.
˙ Celkom 70 percent organizácií teraz zavádza výpočtové siete v "niektorých oblastiach", čo je nárast oproti 19,5 percenta v predchádzajúcom ročníku.
"Všetky regióny vykazujú pozitívny pokrok v povedomí, porozumení a prijímaní výpočtových sietí," povedal Charles Phillips, prezident spoločnosti Oracle. "Túto prevratnú technológiu začínajú využívať organizácie po celom svete. Grid computing s rastúcim presadzovaním vykazuje klasický vzorec technológie, ktorá sa dostáva do štádia zrelosti a vstupuje do stredného prúdu."
SOA (Architektúra orientovaná na služby je technické prostredie, kde flexibilitu podnikov podporujú technické komponenty alebo služby, ktoré je možné opakovane používať a kombinovať a vytvárať tak ďalšie zložené služby, ktoré pracujú podľa vopred určených zásad zabezpečenia, úrovne služby a ďalších hľadísk na podporu podnikových procesov) je dôležité moderné poňatie technológií, ktoré umožňuje oddeleniam IT lepšie a rýchlejšie plniť potreby podniku. Zatiaľ čo 76 percent IT respondentov počulo o architektúre SOA, 55 percent respondentov z biznisu o ňom nemalo povedomie. Ďalších 25 percent týchto respondentov síce o architektúre SOA počulo, ale mali nedostatok podrobnejších znalostí.
Respondenti, ktorí boli s poňatím SOA oboznámení, ju jednoznačne považovali za dôležitú:
˙ Viac než polovica respondentov (57 percent) vnímala architektúru SOA ako dôležitú, vysoko dôležitú alebo kritickú.
52 percent týchto respondentov už prechádza na architektúru SOA -- buď už formou zásadnej migrácie na jednotnú architektúru, ktorá zaručí, že nová funkčnosť bude založená na modeli SOA, alebo formou modernizácie existujúcich aplikácií.
˙ Iba 17 percent respondentov v tejto fáze neplánuje prejsť na architektúru SOA.

Odborníci na architektúru SOA zdôrazňujú jej význam
Medzi pracovníkmi, s ktorými boli vedené rozhovory, je komunita odborníkov -- deväť percent respondentov už architektúru SOA implementovalo. Títo "skúsení guru" podstatne lepšie rozumejú podnikateľskej hodnote architektúry SOA:
˙ SOA je dôležitá: Na otázku, za ako dôležitú považujú architektúru SOA pre svoj podnik, ju takmer 87 percent odborníkov hodnotilo ako vysoko alebo kriticky dôležitú.
˙ SOA je spravovateľná: Respondenti celkovo buď hodnotili správu architektúry SOA ako "nočnú moru" (deväť percent), alebo predpovedali, že bude vyžadovať zásadné prepracovanie nástrojov pre správu (31 percent). Naproti tomu žiaden z odborníkov nevidel správu architektúry SOA ako nočnú moru a len 12 percent ju vnímalo ako potrebnú úplne nahradiť nástroje pre správu.
Európski respondenti z biznisu oproti ostatným regiónom, kde bol uskutočnený prieskum, chápu dosahy architektúry SOA pomerne pomaly. 59 percent európskych biznismenov tomuto pojmu nerozumelo ani po vypočutí jeho definície, pokým v USA bolo takýchto respondentov 30 percent a v Ázii a Tichomorí 29 percent. "Európa prijíma výpočtové siete ako podstatne efektívnejší model používania infraštruktúry IT," povedal Sergio Giacoletto, výkonný viceprezident spoločnosti Oracle Európa, Blízky východ a Afrika (EMEA). "Avšak kvôli nízkemu povedomiu o architektúre SOA musí teraz Oracle vystupňovať svoje úsilie a pomôcť organizáciám v tomto regióne pochopiť, ako môžu z tohto modelu najlepšie získať podnikateľský úžitok a zvýšiť tak celkovú konkurencieschopnosť Európy."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 16:55