StoryEditor

Čo ovplyvňuje menové kurzy

23.09.2005, 00:00

Jednou z podmienok úspešného obchodovania na devízovom trhu sú včasné a dostatočné informácie. Väčšina brokerských spoločností, ale aj banky, zverejňuje prognózy očakávaného vývoja najobchodovanejších kurzov na svojich internetových stránkach. Rozhoduje nielen makroekonomický vývoj a politická situácia v danej krajine, ale napríklad aj to, čo sa deje u susedov.
SKK/EUR
Výrazný vplyv na kurz koruny oproti euru má poľská ekonomika, a teda vývoj kurzu poľského zlotého. "Ak oslabuje poľský zlotý, vo väčšine prípadov sa oslabujú aj ostatné meny regiónu," hodnotí analytik Poštovej banky Miroslav Šmál. Obchodníci na devízovom trhu berú región V4 z hľadiska obchodovania ako jednu oblasť. Ak sa ide na rozvojové trhy, otvárajú si pozície aj v slovenských korunách, poľských zlotých, maďarských forintoch či českých korunách. Ak sa začne oslabovať poľský zlotý, je teda veľká pravdepodobnosť, že sa začnú oslabovať aj ostatné meny V4. Kurzom koruny oproti euru momentálne hýbe aj situácia v slovenskom parlamente. O tom, koľko korún bude stáť jedno euro, rozhoduje aj vývoj kurzu eura oproti americkému doláru.
SKK/USD
Kurz slovenskej koruny oproti americkému doláru sa stanovuje matematickým prepočtom na základe vývoja kurzu eura oproti doláru. "Hodnota kurzu teda nezávisí od ponuky a dopytu po týchto menách," konštatuje Šmál. To znamená, že vývoj tohto menového páru sa len veľmi ťažko predvída. Kto sa však odváži špekulovať s pohybom kurzu koruny oproti doláru, mal by sledovať aj niektoré makroekonomické ukazovatele americkej ekonomiky: vývoj obchodnej bilancie voči jej hlavným obchodným partnerom (Európskej únii, Číne a podobne), nezamestnanosť a tvorbu nových pracovných miest, odhady hrubého domáceho produktu, ale aj jeho reálne hodnoty.
EUR/USD
Ide o najobchodovanejší menový pár na devízovom trhu. Vyznačuje sa vysokou volatilitou. Faktorov, ktoré vplývajú na vývoj tohto kurzu, je pomerne veľa. V súčasnosti napríklad neistý výsledok nemeckých volieb, hurikány, vývoj cien ropy, ale napríklad aj to, ako sa vyvíja dôvera spotrebiteľov v americkú ekonomiku.
GBP/USD, USD/JPY, USD/CHF
Kto si chce skúsiť špekulovať s pohybom týchto mien, mal by sa zamerať nielen na situáciu na týchto trhoch (ekonomické ukazovatele, politický vývoj), ale aj na to, ako sa darí hlavným obchodným partnerom týchto ekonomík (najmä USA a Európskej únii). O švajčiarskom franku však platí, že ak sa ostatné meny oslabujú, táto mena sa zhodnocuje. Investori ho totiž považujú za bezpečný prístav pre svoje investície.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:44