StoryEditor

Predbiehanie cez plnú čiaru stojí polovicu bodov

22.05.2006, 00:00

Nové pravidlá cestnej premávky začnú v Českej republike platiť od 1. júla. Vtedy vstúpi do platnosti zákon o cestnej premávke , ktorý upravuje práva a povinnosti účastníkov premávky na pozemných komunikáciách. Postupne vás oboznamujeme so zmenami, ktoré by mali poznať aj zahraniční (teda i slovenskí) motoristi.

Zákon zavádza bodové hodnotenie pri porušení povinností. Podľa českých zákonodarcov by sa malo zabrániť opakovaniu páchania priestupkov. Vodičovi zaznamená bodovú sankciu do jeho registra príslušný obecný úrad na základe oznámenia polície. Maximálny počet bodov je 12 a potom nasleduje odobratie vodičského preukazu. Žiadosť o vrátenie vodičského preukazu sa podáva písomne na obecný úrad -- predchádza mu preskúšanie z pravidiel cestnej premávky.

Zložitá hra o body
Ak šofér nezíska v priebehu roka od posledného záznamu žiadne ďalšie body, odrátajú mu z celkového počtu 4 body.
Ďalšie 4 sa odpočítajú po 24 mesiacoch a všetky zostávajúce po 36 mesiacoch v prípade, že v tomto období nezíska vodič nijaké body. Je to trošku zložité a hlavne pri spáchaní (hoci aj neúmyselného) priestupku nepríjemné -- pre domácich i zahraničných motoristov. Prax ukáže, do akej miery si úradníci poradia s evidenciou bodov obrovského počtu motoristov z celého sveta.
Zahraničný motorista (držiteľom vodičského preukazu EÚ alebo cudzieho štátu) po 12 bodoch stráca právo na šoférovanie motorového vozidla na území Česka počas jedného roka. České ministerstvo to oznámi orgánu, ktorý vydal vodičský preukaz.

Za čo prídete o body?
7 --
za jazdu pod vplyvom alkoholu alebo drogy, za odmietnutie odberu krvi, za spôsobenie dopravnej nehody s následkom smrti alebo ťažkého zranenia, útek z miesta nehody.
6 -- predbiehanie, kde je to zakázané, nedovolené otáčanie na diaľnici, nerešpektovanie červeného svetla na železničnom prejazde, jazda bez vodičského preukazu v prípade jeho zadržania.
5 -- jazda s vozidlom, ktoré je technicky nespôsobilé do premávky, jazda bez platného posudku o zdravotnej spôsobilosti (po 60. roku), prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti o 40 km/h v obci a o 50 km/h mimo obce, nezastavenie na pokyn Stoj.
4 -- ohrozenie chodca na priechode, nedanie prednosti v jazde, nedodržanie bezpečnostnej prestávky (týka sa profesionálnych vodičov), vedenie vozidla bez evidenčného čísla (čo je módne na Slovensku).
3 -- za spôsobenie menšej dopravnej nehody, telefonovanie počas jazdy, prekročenie rýchlosti o 20 (v obci) a 30 km/h (mimo obce), nezastavenie pred priechodom pre chodcov, ohrozenie iného vodiča pri predbiehaní či prechádzaní z pruhu do pruhu.
2 -- nepovolená jazda po električkovej trati, nepripútanie sa bezpečnostným pásom počas jazdy, porušenie povinnosti použiť detskú sedačku, neoznačenie prekážky v premávke (výstražný trojuholník za vozidlo), prekročenie rýchlosti o menej ako 20 (v obci) a 30 km/h (mimo obce).
1 -- neoprávnená jazda po diaľnici (napríklad na mopede), neoprávnené využitie vyhradeného jazdného pruhu (napríklad pre autobusy alebo električky), neosvetlené vozidlo. V Česku platí táto povinnosť počas platnosti zimného času.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 08:52