StoryEditor

Kontrolujme si svoj tlak

06.03.2006, 23:00

Typické ťažkosti spomínanej hrozby sa prejavia až vtedy, keď krvný tlak vystúpi na extrémne hodnoty. Jeho výšku si však môžeme ustrážiť, nepodceňujme preto jeho pravidelné meranie! Tlak krvi si môžeme kontrolovať aj sami. Digitálne tlakomery, ktoré sa ľahko ovládajú, sa pomaly stávajú samozrejmou súčasťou domácej lekárničky. Ušetríme čas čakaním u lekára a v neposlednom rade aj 20-korunový poplatok za návštevu ordinácie! Tlak merajme v malých sériách aspoň raz za deň (vždy ráno). Výsledný krvný tlak série (2 až 3 merania za sebou) vyrátajme ako priemer meraní. Ak dosiahne hodnoty, ktoré by mohli byť pre nás nebezpečné, môžeme ihneď účinne zasiahnuť.

Ako si správne tlakomer vybrať?
Vhodné je používať klinicky testované digitálne tlakomery, ktorých presnosť bola overená podľa protokolu BHS alebo iným medzinárodne uznávaným certifikátom! Zistime si hneď aj dostupný a spoľahlivý záručný a pozáručný servis! V špecializovanom servise je vhodné nechať si presnosť merania digitálneho tlakomeru napríklad po 2 rokoch skontrolovať.
Pri kúpe tlakomeru sa poraďme v lekárni či predajni zdravotníckych potrieb, kde nám ho nielen vyskúšajú, ale naučia nás s ním aj pracovať. Výhodou je, že v mnohých lekárňach vo vymedzenom čase dokonca merajú krvný tlak zdarma.

Najpresnejšia -- MAM technológia
Čo to znamená? Ide o počítačovo "priemerované" merania (Microlife Average Method), ktoré užívateľom poskytujú hodnoty tlaku krvi v pokoji. Nemusíme sa tak sústreďovať na lekármi odporúčanú sériu meraní a prácne rátať priemer. Urobí to za nás tlakomer. Trojnásobné meranie počas 3 minút spracúva mikroprocesor a výsledkom sú vypočítané hodnoty tlaku krvi pacienta v stave pokoja. Tieto hodnoty eliminujú aj syndróm bieleho plášťa v ambulancii lekára. Konečnú hodnotu krvného tlaku nameranú MAM technológiou považujú odborníci za najpresnejšiu.

Odhalí aj arytmiu
Pre pacientov s vysokým tlakom so sklonom k arytmii je určený plnoautomatický tlakomer Microlife s integrovanou PAD technológiou (Pulse Arythmia Detection) na zistenie arytmie. Upozorní nás na ňu nielen symbolom na displeji, ale aj zvukovým signálom, ktorým nás "pošle" ihneď k lekárovi.
Digitálne tlakomery umožňujú oproti ortuťovým zmerať nielen systolický a diastolický tlak, ale aj pulz samému pacientovi pohodlne a presne.

Definovanie a klasifikácia hladín tlaku krvi (mmHg) podľa Svetovej zdravotníckej organizácie

Nízka hodnota
Optimálna hodnota
Normálna hodnota
Vyššia normálna hodnota
1. stupeň -- mierna hypertenzia
2. stupeň -- mierna až vážna
hypertenzia
3. stupeň -- vážna hypertenzia

Krvný tlak nie je konštanta
Jeho hodnota u zdravých ľudí kolíše aj v rámci jednej až dvoch minút od 5 do 10 mmHg a počas celého dňa aj viac. U ľudí s poruchami krvného tlaku sú tieto rozdiely podstatne vyššie.
Rada na záver: Všímajme si hlavne spodný tlak, ktorý by nemal prekročiť hodnotu 95 mmHg!

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 04:26