StoryEditor

Víkend pred televízorom

21.12.2006, 23:00

Sobota 23. decembra
13.55, Prima: Vianočné prázdniny
Výborná americká bláznivá vianočná komédia, v ktorej strávime skutočne bizarné vianočné sviatky vedno s excentrickou rodinkou Griswoldovcov. Vianoce by síce mali byť sviatky pokoja a vzájomnosti, avšak keď sa smola lepí na päty, ani Santa Claus to nedokáže napraviť. Komédia režiséra Jeremiaha S. Chechika z roku 1989 s vynikajúcim Chevym Chaseom sa už aj u nás stihla stať vianočnou klasikou. 21.45, ČT 1: Zvončeky, kam sa pozrieš
Opäť americká komédia, ktorá si z Vianoc uťahuje, vlastne ani nie z Vianoc, ale z predvianočného zhonu a predovšetkým z honby za darčekmi. Arnold Schwarzenegger v úlohe zúfalého otca, ktorý sa tesne pred Vianocami pokúša zohnať synovi vytúžený darček, čo už dávno mal byť kúpený, len to tatko nestihol. Darčeka však takto na poslednú chvíľu niet, tak sa začína divoká honba naprieč celým mestom. Film nakrútil v roku 1996 režisér Brian Levant.
22.30, Dvojka: Stratený v La Mancha
Strhujúci celovečerný dokument režisérov Keitha Fultona a Louisa Pepea, ktorý vznikol počas nakrúcanie filmu Terryho Gilliama Lost in La Mancha. Keď sa prekliaty Gilliamov film začal konečne nakrúcať, začal vznikať aj film o filme. S natáčaním to však šlo dole vodou, štáb prenasledovala jedna katastrofa za druhou, až bol nakoniec Gilliam donútený celý film zrušiť. Stratený v La Mancha sa tak stal unikátnym filmovým dielom, ktoré zachytáva skazu iného filmu.
Nedeľa 24. decembra
17.10, Joj: Zaľúbiť sa
Pekný a sladučký romantický film s Robertom De Nirom a Meryl Streepovou v hlavných úlohách, nakrútená režisérkou Ulu Gorsbardovou. Dvaja celom cudzí ľudia, muž a žena, si náhodou v obchode vymenia nakúpené vianočné darčeky a keď sa znova stretnú, preskočí medzi nimi zvláštna iskra. Skamarátia sa a hoci ich vzťah nie je vášnivou láskou, obaja sa v svojich životoch začnú cítiť stratení. Akoby im osud chcel naznačiť, že sa potrebujú, problémom sú ich rodiny. Naozaj stojí za to opustiť svojich blízkych kvôli niekomu, koho sotva poznajú?
22.00, Markíza: Román pre ženy
Výborná a ešte pomerne čerstvá česká "ženská" komédia, ktorú v roku 2005 nakrútil režisér Filip Renč podľa rovnomennej literárnej predlohy najväčšieho českého žijúceho tvorcu bestsellerov Michaela Viewegha so Slovenkou Zuzanou Kanóczovou v hlavnej úlohe. Vedľa nej si zahrali Marek Vašut, Simona Stašová, Miroslav Donutil, Stella Zázvorková a zopár ďalších výborných českých hercov. Lifestylový príbeh mladej a krásnej ženy, ktorej sa akosi samy od seba komplikujú vzťahy, a keďže je to takmer také ako naozaj, ten príbeh je láskavo a zároveň ironicky vtipný.
01.15, Prima: Ukradnuté Vianoce
Geniálny animovaný film režiséra Henryho Selicka, spájaný však predovšetkým s menom Tima Burtona. Príbeh Jacka Kostlivca, maskota Halloweenu, ktorý sa rozhodne uniesť Santa Clausa a zorganizovať Vianoce podľa vlastného, veľmi morbídneho gusta. Film z roku 1993 je u nás známejší pod názvom Predvianočná nočná mora a naozaj ho nerežíroval Tim Burton, hoci je géniom tohto originálneho tvorcu celý presiaknutý.
Pondelok 25. decembra
13.30, Markíza: Anjel Pána
Nová česká filmová rozprávka o popletenom anjelovi, ktorá má reálnu šancu stať sa ďalšou neodmysliteľnou súčasťou televíznych Vianoc. Napovedá tomu nielen výborný scenár a meno talentovaného režiséra Jiřího Stracha, ale hlavne herecké obsadenie, ktorému dominuje Ivan Trojan.
23.55, ČT 1: Ryba menom Wanda
Vynikajúca britská komédia režiséra Charlesa Crichotna z roku 1988 o lúpeži diamantov, ktorá sa zvrhne do vzájomného podvádzania všetkých zúčastnených zločincov. Kúzlo tohto filmu je však kdesi inde -- v hereckých výkonoch Johna Cleesa, Jamie Lee Curtisovej a hlavne Kevina Klinea. A, samozrejme, v brilantných dialógoch, len škoda, že český dabing filmu viac škodí ako pomáha.
Utorok 26. decembra
11.50, Jednotka: Miláčik Herbie
Klasická, aj keď u nás nie príliš známa rodinná komédia z roku 1968 o hovoriacom aute Volkswagene Chrobáku, pod kapotou ktorého bije pretekárske srdce. Filmov o autíčku Herbie je niekoľko, len relatívne nedávno sa dokonca aj v našich kinách ocitol remake pôvodného filmu, tomuto originálu režiséra Roberta Stevensona sa však nevyrovná.
20.00, Markíza: Vianočný škriatok
Americký komik Will Ferrell sa stáva čoraz populárnejším aj v Európe a voči jeho svojráznemu šarmu nie je imúnna ani naša domovina. Vianočný škriatok je komédia ušitá Ferrellovi na mieru, hrá v nej chlapča, ktoré si adoptoval jeden zo Santa Clausových elfov a teraz prišiel čas, aby sa už dospelý muž, až dosiaľ žijúci medzi elfmi na severnom póle, vrátil medzi ľudí. Film režiséra Jona Favreaua z roku 2003 mal byť v roku svojho vzniku veľkým vianočným hitom, avšak Ferrellov osobitý humor divákov príliš nenadchol. Ale film samotný je vtipný, miestami až veľmi.
21.30, ČT 1: Moulin Rouge
Nádherný výpravný postmoderný filmový muzikál režiséra Baza Luhrmanna z roku 2001 o láske kurtizány a mladého spisovateľa, s Evanom Mc Gregorom, Nicole Kidmanovou a nádhernou hudbou v hlavných úlohách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 13:16