StoryEditor

Jeden kontakt by mal stačiť už o rok

28.08.2006, 00:00

Jednotné kontaktné miesta. V budúcnosti by mali zásadne uľahčiť podnikateľom ich starosti okolo administratívy. Hoci sa pôvodne hovorilo o ich spustení až o dva roky, ministerstvá vnútra a hospodárstva plánujú, že by začali poskytovať služby už skôr -- v druhej polovici budúceho roka.
Myšlienku vybudovať miesta, kde by najmä začínajúci živnostníci vybavili všetko a na jednom mieste, odobrila na jar ešte minulá vláda. Spomínané rezorty na ich príprave pracujú aj po výmene v ministerských kreslách. Pred schválením je totiž smernica Európskej únie o službách na vnútornom trhu. Podľa nej by sieť jednotných kontaktných miest mala mať do troch rokov celá Európa.

Menej "papierovačiek"
"Cieľom zriadenia tejto siete je, aby začínajúci a neskôr aj existujúci podnikatelia mali jednoduchšiu administratívnu náročnosť pri vstupe do podnikania," hovorí riaditeľ odboru živnostenského podnikania ministerstva vnútra Ján Dutko. Podnikateľ -- živnostník bude môcť v takomto centre ohlásiť živnosť a podať žiadosť o koncesiu, ale aj poskytnúť údaje pre daňovú registráciu a registráciu v zdravotnej i sociálnej poisťovni. "Kontaktné miesto bude mať kompetenciu tieto údaje prijať a postúpiť ich na zodpovedné úrady, a tie budú povinné ich akceptovať. Tým sa garantuje splnenie zákonných povinností začínajúceho podnikateľa," dodáva Dutko.
To, že živnostník nebude musieť obiehať všetky inštitúcie, ale dostane možnosť údaje odovzdať v centre, vítajú najmä samotní podnikatelia. Je to dobrá vec, potvrdzuje prezident Slovenského živnostenského zväzu Peter Masár. "Človek môže mať chuť podnikať. No už nemusí mať chuť behať po úradoch," hovorí. A práve to by mali kontaktné miesta vyriešiť.

V budúcnosti aj elektronicky
Ambície štátnej správy v ďalších rokoch fungovania centier sú však vyššie. Podľa Dutka budú o nejaký čas zabezpečovať aj výpisy z registra trestov a poskytnú možnosť elektronicky nahlasovať zmeny v živnosti. Takéto služby si však podľa neho vyžadujú doriešiť identifikácie žiadateľa pri elektronickom styku a nájsť vhodný platobný portál.
Nateraz ministerstvá ešte len hľadajú hranice kompetencií pre všetky dotknuté inštitúcie -- daňové úrady aj poisťovne. "Pokračuje revízia údajov zo všetkých formulárov príslušných inštitúcií, ide o to -- zapracovať ich do jednotného formulára," informuje Andrej Šulka z ministerstva hospodárstva.
Aby boli kontaktné miesta čo najdostupnejšie, ich sieť bude zrejme kopírovať sieť dnešných odborov živnostenského podnikania na obvodných úradoch. Pre podnikateľov z únie budú služby k dispozícii v obvodných úradoch v krajských mestách.

Jednotné kontaktné miesta budú prijímať
-- ohlásenia živností a žiadostí o udelenie koncesie
-- údaje potrebné pre registráciu daňovníka u správcu dane
-- údaje potrebné na prihlásenie do systému povinného zdravotného poistenia
-- údaje potrebné na registráciu v registri Sociálnej poisťovne
Zdroj: MV SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 04:38