StoryEditor

Aké auto poisťovne nepoistia

12.07.2005, 00:00
Havarijné poistenie je na rozdiel od povinného zmluvného poistenia dobrovoľné. No nie len pre klienta. Aj samotná poisťovňa sa môže rozhodnúť, či vozidlo poistí alebo nie. Na odmietnutie zmluvy s klientom môže mať hneď niekoľko dôvodov. Najčastejšími limitujúcimi faktormi sú vek vozidla, jeho technická spôsobilosť či riziko vzniku poistnej udalosti.

Havarijné poistenie je na rozdiel od povinného zmluvného poistenia dobrovoľné. No nie len pre klienta. Aj samotná poisťovňa sa môže rozhodnúť, či vozidlo poistí alebo nie. Na odmietnutie zmluvy s klientom môže mať hneď niekoľko dôvodov. Najčastejšími limitujúcimi faktormi sú vek vozidla, jeho technická spôsobilosť či riziko vzniku poistnej udalosti.
V Allianz - Slovenskej poisťovni je rozhodujúci pre dohodnutie havarijného poistenia technický stav automobilu. "Poisťujeme aj staršie autá, prijatie do poistenia neohraničujeme vekom. Na trh sme uviedli aj nový produkt - poistenie ojazdených vozidiel," informuje hovorkyňa poisťovne Lucia Muthová.
Česká poisťovňa - Slovensko uzatvára havarijné poistenie do siedmich rokov veku vozidla. Okrem toho poisťovňa môže auto odmietnuť poistiť aj v prípade, že je výrazne poškodené alebo bolo výrazne poškodené a následne opravené. "Napríklad po havárii väčšieho rozsahu, pri ktorej nie je možné auto opraviť späť do stopercentného pôvodného stavu. Zmluvu rovnako neuzatvárame, ak je vysoká pravdepodobnosť havárie, majiteľ vozidlo neprihlásil na príslušnom dopravnom inšpektoráte, alebo je vlastníctvo auta sporné," vymenúva hovorkyňa Českej poisťovne - Slovensko Zuzana Gazdová.
Komunálna poisťovňa ponúka havarijné poistenie pre vozidlá vo veku do šiestich až 10 rokov veku podľa konkrétneho typu poistného produktu. "Okrem prekročenia veku vozidla môže byť dôvodom odmietnutia poistnej zmluvy aj to, ak je poisťované motorové vozidlo poškodené," dodáva Daniela Lászlová, vedúca oddelenia marketingu a reklamy Komunálnej poisťovne.
Wüstenrot poisťovňa spravidla uzatvára havarijné poistenie pre automobily, ktorých vek nepresiahol 10 rokov. "Poisťujeme motorové vozidlá do 3,5 tony maximálne s deviatimi sedadlami, ktoré majú pridelené evidenčné číslo Slovenskej republiky. Automobil by zároveň mal mať platnú STK," spresňuje Ivana Košírová z marketingu poisťovne.
Aj Poisťovňa Tatra uzatvára havarijné poistenie maximálne do 10 rokov veku vozidla. "To však neplatí, ak ide o súborové, tzv. Flotilové poistenie motorových vozidiel," tvrdí Miriam Horňáková, samostatná manažérka úseku obchodu a marketingu poisťovne.
Poisťovňa Uniqa nepoisťuje automobily označované ako veterány. Podmienkou uzatvorenia zmluvy je pridelené slovenské evidenčné číslo a osvedčenie o evidencii. "Nepoisťujeme poškodené vozidlá. Pri havarijnom poistení, prirodzene, vyhodnocujeme aj rizikovosť, čo má vplyv na rozhodovanie o prijatí vozidla do poistenia. Požadujeme tiež primerané zabezpečenie auta proti krádeži a podobne," uvádza Ingrid Drahošová z marketingu poisťovne.
Kooperativa uzatvára poistenie motorových vozidiel pre automobily, ktoré nie sú staršie ako 10 rokov od roku výroby, musia byť v dobrom technickom stave s riadne vystaveným a platným potvrdením o technickej spôsobilosti a s riadne prideleným evidenčným číslom. "Zásadne sa nepoisťujú motorové vozidlá poškodené po ťažkej havárii a následnej neodbornej oprave bez predpísanej technológie výrobcu," hovorí Zuzana Wagnerová z marketingu poisťovne.
Aj poisťovňa Generali limituje uzatvorenie havarijného poistenia vekom vozidla. A to desiatimi rokmi od roku výroby automobilu.

Orientačné ceny havarijného poistenia

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 21:25