StoryEditor

Slovák na ikonickej fotografii

28.02.2007, 23:00

Listy z Iwo Jima sú len prvým z dvoch Eastwoodových filmov o bitke o japonský ostrov. 15. marca vstúpia do našich kín Zástavy našich otcov, ktoré tu istú udalosť reflektujú z pohľadu amerických vojakov. Málokto vie, že jedným z jej hrdinov bol aj Slovák.
Krvavá bitka o Iwo Jima vrcholila scénou, ktorú dodnes zachytáva jedna z najikonickejších fotografií našich dejín -- päť vojakov námornej pechoty a námorný poddôstojník vztyčujú americkú vlajku na vyhasnutej sopke Suribači. Šestica sa stala symbolom víťazstva amerického národa a fotograf Joe Rosenthal získal za svoju snímku Pulitzerovu cenu. Stala sa aj predlohou poštovej známky a sochár Felix de Weldon vytvoril monumentálny bronzový pamätník, ktorý slávnostne odhalili vo Washingtone pri Arlingtonskom národnom cintoríne k desiatemu výročiu skončenia druhej svetovej vojny. Seržant, ktorý vydal povel na vztýčenie vlajky a doviedol mužov až na úpätie sopky, sa volal Michal Strank -- bol rodákom zo spišskej Jarabiny. Do Ameriky odišiel ako šesťročný a v roku 1939 sa prihlásil do námornej pechoty. Na slávnej fotografii je v pozadí a pomáha svojim mužom (čo bolo vraj pre neho typické) udržať váhu žrde. Dobytia ostrova Iwo Jima sa Strank nedožil, vo veku 26 rokov zahynul pár dní po vztyčovaní vlajky pri oslobodzovaní severnej časti ostrova.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 11:42