StoryEditor

Cannes má hviezdy, nie favorita

24.05.2007, 00:00
Medzinárodný filmový festival sa blíži do finále. Horúci kandidát na Zlatú palmu sa zatiaľ neobjavil.

Slávny medzinárodný festival v Cannes pomaly začína účtovať. Novinári sa hádajú, ktorý film bol doteraz najzaujímavejší a režiséri netrpezlivo čakajú na ich odpovede. Fotografi hľadajú na červenom koberci každý deň nový uhol pre svoj záber, no príliš sa im nedarí. Hviezdy však po ňom kráčať stále láka.
Po Zlatom medveďovi Zlatá palma?
Tento rok o Zlatú palmu súperí 22 filmov. Ani dnes však nie je jasný hlavný favorit. Hoci objavov je niekoľko. Napríklad film turecko-nemeckého režiséra Faitha Akina Auf Der Anderen Seite (Na druhej strane). Snímka je druhou časťou trilógie, ktorá v roku 2004 odštartovala filmom Hlavou proti múru, za ktorý Akin dostal Zlatého medveďa na filmovom festivale Berlinale. Akin vo svojom novom diele opisuje príbeh nemeckého profesora tureckého pôvodu, ktorý zanechá pedagogickú prácu a vráti sa do Turecka, kde si kúpi malý obchod s nemeckými knihami. V tom istom čase sa do Brém vydá mladé revolučné turecké dievča, ktoré pátra po svojej matke. Netuší, že bola zabitá a vrahom je profesorov otec. Tam sa obe dejové línie prepoja. Film má výbornú gradáciu a patrí zatiaľ k tomu najlepšiemu, čo festival uviedol.
Francúzi veria svojim
Francúzi vkladajú veľké nádeje do filmu režiséra Juliana Schnabela Le Scaphandre et le papillon (Skafander a motýľ), ktorý je nakrútený podľa rovnomenného románu Jeana-Dominica Baubyho, šéfredaktora časopisu Elle, ktorý sa v 24 rokoch stal obeťou silnej mozgovej príhody, ochrnul na celom tele, no napriek tomu sa mu vďaka veľkému úsiliu podarilo knihu dodiktovať po jednotlivých hláskach. Štrnásť dní po jej vydaní však zomrel. Vo filme sa Bauby vydáva na výlety do svojej imaginácie, spomína na svoje lásky a deti. Nemôže sa však vyjadriť hlasom ani slovom. Film sleduje dianie len z jeho perspektívy. Vo výpočte možných favoritov nemožno nespomenúť ani mimoriadny film Uricha Seidla Import/Export, ktorý svojou naturálnosťou a tematikou už stihol vzbudiť rozporuplné reakcie či výtvarne pozoruhodnú snímku Paranoid Park od amerického režiséra Gusa Van Santa. Pozitívnu kritiku vzbudila aj novinka Davida Finchera Zodiac.
Zábaviť sa či zachraňovať?
Možno povedať, že tento rok v Cannes dominujú filmy o stave dnešnej spoločnosti, filmy s ekologickým apelom či upozorňujúce na to, že rastúca chudoba, najmä v krajinách tretieho sveta, môže byť spolu s klimatickými zmenami pre ďalší osud planéty kritická. Napriek ťažkým témam je filmový festival v Cannes predovšetkým o zábave, lesku či pózovaní na červenom koberci. Svoje róby, úsmevy a drahé šperky na ňom už stihli predviesť desiatky herečiek, muži sa pred objektívmi fotoaparátov skôr zabávali. Stereotypnosť s veľkou radosťou narušil režisér Quentin Tarantino, ktorý na juh Francúzska prišiel predstaviť svoj nový film Death Proof s celým tímom.
Najväčšia párty sa uskutočnila v nedeľu, keď festival v Cannes oslavoval 60. narodeniny. Medzi pozvaných patrili desiatky hereckých a režisérskych hviezd, asi najväčšiu pozornosť budil pár Angelina Jolie a Brad Pitt, ktorí si do Cannes odskočili z nakrúcania v Prahe.

01 - Modified: 2003-05-21 19:51:55 - Feat.: 0 - Title: Vývoj konkurenčnej schopnosti produktov chemického priemyslu SR
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 11:38