StoryEditor

Štát požičia na bývanie drahšie ako v minulom roku

03.01.2006, 23:00
Kto si požičia peniaze na bývanie zo Štátneho fondu rozvoja bývania, získa ich vo väčšine prípadov drahšie ako vlani.

Na kúpu bytu alebo výstavbu rodinného domu si môžete požičať aj zo štátnych peňazí. Štátny fond rozvoja bývania prerozdelí v tomto roku zhruba 4,254 miliardy korún, z toho viac ako dve tretiny na nájomné byty. Žiadosti o výhodné pôžičky na bývanie od súkromných osôb, podnikateľov, ale aj miest a obcí prijíma fond od začiatku roka. "O priznaní podpory záujemcom rozhoduje fond podľa poradového čísla, ktoré je nedotknuteľné," hovorí riaditeľ fondu Zoltán Kása. Žiadosť treba podať na mestskom úrade okresného mesta podľa miesta stavby.

Požiadavky na žiadateľa
So žiadosťou o štátnu pôžičku však neuspeje každý. Základnou podmienkou je, že príjem domácnosti žiadateľa nie je vyšší ako 3,5-násobok životného minima. Fond v tomto roku zaujíma príjem žiadateľa za rok 2005. Po odrátaní splátky úveru však príjem domácnosti nemôže klesnúť pod 1,3-násobok životného minima. Z pohľadu štvorčlennej rodiny s dvoma deťmi to znamená, že jej musí mesačne zostať aspoň 16 029 korún. Jej celkové mesačné príjmy však nemôžu prekročiť 43 155 korún. To je len jedna z podmienok.
Žiadateľ o pôžičku musí preukázať aj to, že na účel, na ktorý si pýta peniaze, má k dispozícii vlastné zdroje vo výške aspoň 20 percent z obstarávacej ceny nehnuteľnosti. Do úvahy pripadá hotovosť, stavebný úver, ráta sa aj zakúpený stavebný materiál. Maximálna výška úveru je teda 80 percent z obstarávacej ceny nehnuteľnosti.

Ďalšie podmienky
Za úver však treba aj ručiť. Žiadatelia majú na výber. Ručiť môžu dvoma ručiteľmi alebo nezaloženou nehnuteľnosťou, ktorej hodnota nemôže byť nižšia než 1,5-násobok výšky úveru. Je tu však aj niekoľko technických podmienok, ktoré musí spĺňať nehnuteľnosť. Oproti minulému roku sa nezmenili. Podporu na výstavbu alebo kúpu bytu poskytne fond len vtedy, keď podlahová plocha bytu neprevýši 80 štvorcových metrov v bytovom dome. V prípade rodinného domu zákon hovorí o 160 štvorcových metroch bez plochy pre garáž. Viac ako polovica podlahovej plochy musí byť pritom určená na bývanie.

Úroky a výška úveru
V porovnaní s minulým rokom sa zmenilo úročenie štátnych pôžičiek. Takmer pre všetky účely bude platiť sadzba podľa základnej úrokovej sadzby Národnej banky Slovenska z 2. januára, teda tri percentá. Výnimkou je pôžička na výstavbu nájomného bytu v bytovom dome, ak o ňu požiada obec. Tá sa úročí jedným percentom ročne. Vlani fond dával pôžičky s úrokom od 1 od 3,6 percenta. Zmena úročenia predstavuje pri niektorých druhoch programu zvýšenie mesačnej splátky o niekoľko sto korún.
Maximálna výška úveru sa oproti minulému roku nezmenila. Napríklad rodiny, ktoré stavajú väčšie rodinné domy nad 140 štvorcových metrov, ale maximálne do 160 m2, môžu dostať rovný milión na 30 rokov za tri percentá ročne.
Požičať sa dajú peniaze aj na obnovu bytovej budovy. Napríklad na tepelnú ochranu domu, obnovu spoločných častí a zariadení či odstránenie statických nedostatkov. Výška podpory predstavuje 8 000 korún na štvorcový meter, lehota splatnosti je 20 rokov a úrok tri percentá.

Podmienky, ktoré musí spĺňať žiadateľ
1. Maximálna výška čistého mesačného príjmu domácnosti žiadateľa nemôže prekročiť 3,5-násobok životného minima predchádzajúceho roka. Okrem pravidelnej mzdy sa do príjmu započítavajú aj iné príjmy dlhodobého charakteru (napríklad sociálne dávky).
2. Čistý mesačný príjem domácnosti nemôže byť po odrátaní splátky úveru nižší ako 1,3-násobok životného minima.
3. Žiadateľ o pôžičku musí preukázať vlastné zdroje vo výške 20 percent z obstarávacej ceny nehnuteľnosti.
4. Požiadavky na nehnuteľnosť: veľkosť plochy rodinného domu nemôže prekročiť 160 m2 (nie je v tom započítaná plocha pre garáž) a plocha bytového domu 80 m2.
5. Na čo sa vzťahuje podmienka 24 mesiacov:
-- Štátny fond rozvoja bývania požičia peniaze len na kúpu bytu, ktorého vek nepresiahol od nadobudnutia kolaudačného rozhodnutia dva roky.
-- Podmienkou fondu je aj to, že realizácia stavby (jej výstavba) neprekročí dva roky.

Peniaze na nájomné byty
Rozpočet Štátneho fondu rozvoja bývania bol aj na rok 2006 zostavený tak, aby väčšina peňazí smerovala na výstavbu nájomných bytov. Z rozpočtu vyplýva, že ide takmer o 2,9 miliardy korún. Podobne ako vlani. Požiadať o úver môžu nielen obce, ale aj neziskové organizácie. Na výstavbu jedného nájomného bytu môžu od štátneho fondu pýtať 1,1 milióna korún, teda o 100-tisíc korún viac ako v minulom roku. Úver sa podobne ako vlani úročí jedným percentom a môže sa splácať 30 rokov. Platí tu však ešte jedno pravidlo. Pôžička fondu môže tvoriť 70 percent oprávnených nákladov stavby. Zvyšných 30 percent nákladov môže pokryť dotácia od Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR. Žiadosť o dotáciu sa podáva na príslušnom krajskom stavebnom úrade.
Aby žiadateľ získal od rezortu výstavby a regionálneho rozvoja dotáciu, musí sa zaviazať, že splní niekoľko podmienok. Napríklad, že byt prenajme žiadateľom, ktorých mesačný príjem neprekročí trojnásobok životného minima z konca minulého roka. Nájomnú zmluvu uzavrie s nájomcom najviac na tri roky. Samozrejme, ak ním nie je občan so zdravotným postihnutím.
Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja však môže poskytnúť dotáciu aj na ďalšie dva účely spojené s bývaním: na výstavbu technickej vybavenosti a na odstraňovanie systémových porúch bytových domov (o túto dotáciu môžu požiadať aj spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 03:24