StoryEditor

SaLon: novinky z oblasti umenia

04.05.2006, 00:00

Výstavy
PAGÁČ -- ORAVEC -- BRUNOVSKÝ -- ILAVSKÝ, GMB -- Pálffyho palác, Bratislava, 4. 5. -- 18. 6. 2006
Výrazne odlišnú tvorbu autorov jednej generácie spája ich spoločné štúdium na Vysokej škole výtvarných umení. Pagáč a Oravec tvoria autorskú dvojicu zaoberajúcu sa hrou so svetlom v tvorbe objektov a inštalácií. Brunovský sa venuje prevažne klasickej maľbe s dôrazom na vytváranie vlastných mýtov a mytológií. Ilavského tvorba sa pohybuje od klasickej maľby cez plastiku po ilustrácie, s častými prepojeniami s hudobnou projekciou. Vernisáž výstavy je dnes o 16.00 hod.

ŠESŤDESIATE/THE SIXTIES, GMB -- Pálffyho palác, Bratislava, 23. 4. -- 27. 8. 2006
Kolekcia obrazov plastík českého umenia predstavuje najvýznamnejšiu súkromnú zbierku tohto výrazného obdobia českého umenia. Na výstave budú prezentované výnimočné diela takých významných autorov, ako Vladimír Boudník, Václav Boštík, Jiří Balcar, Theodor Pištěk, Mikuláš Medek, Karel Malich, Adriena Šimotová a mnohí ďalší. Výstava je voľným pokračovaním projektu Klenoty českého moderného maliarstva 1907 -- 1939 a približuje ďalšie vrcholné obdobie českého umenia -- šesťdesiate roky.

Magické recepty na lásku, zdravie a šťastie, Antea Mona Chişe a Lucia Tkáčová, Galéria Open, Baštová ul., Bratislava. Výstava otvorená do 17. mája.
Publikácie
Architektúra na Slovensku, zost. Henrieta Moravčíková, Slovart (2006)
Pohľad na príbeh architektúry na území Slovenska a na hodnoty nášho architektonického dedičstva. Osemnásť kapitol na stoosemdesiatich stranách zachytáva architektúru ako súčasť historického vývoja na území Slovenska, pričom odráža aj tradičné slohové nazeranie na architektúru. Zaujímavá obrazová publikácia.

Viedeň/Bratislava
Twin City Journal 05/2006
Programový mesačník, ktorý spája dve hlavné mestá v jednom priestore. Časopis na 52 stranách prináša v troch jazykových mutáciách (Sl, N, A) aktuálne informácie o kultúrnom dianí v Bratislave a vo Viedni, približuje ich spoločné projekty a prináša prehľad kultúrnych i spoločenských programov v obidvoch metropolách a ich mestských častiach. Mesačník je distribuovaný zdarma v infocentrách obidvoch miest.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 07:50