StoryEditor

Kuriozity z Euroatlasu

17.08.2005, 00:00
Viete, v ktorej krajine EÚ si treba uhradiť všetky druhy liekov z vlastného vrecka aj keď máte so sebou formulár zdravotného pripoistenia 111?

Viete, v ktorej krajine EÚ si treba uhradiť všetky druhy liekov z vlastného vrecka, aj keď máte so sebou formulár zdravotného pripoistenia 111?
Odpoveď znie: v Taliansku. Aj takéto praktické dovolenkárske informácie okrem podrobných zo zemepisnej, z historickej, ekonomickej faktografie, štatistických údajov, dopravných spojení so Slovenskom, tipov na prehliadku kultúrnych pamätihodností, výletov k najzaujímavejším miestam, gastronomických špecialít, nákupných možností a užitočných kontaktných adries obsahuje Euroatlas vládneho informačného portálu o Slovensku a krajinách Európskej únie www.euroinfo.gov.sk. Zaraďuje sa tak do dlhého zoznamu užitočných informačných zdrojov, ktoré sa vyplatí čítať pred odchodom na dovolenku.
Dozvedieť sa z neho možno napríklad to, že euro je platidlom aj ďaleko mimo Európy na Martinique, Guadaloupe, Réunione, Saint Piérre a Miquelone či vo Francúzskej Guyane, pretože ide o francúzske zámorské územia, a Francúzsko je predsa členskou krajinou EÚ. Eurom sa platí aj na vzdialených Kanárskych či Azorských ostrovoch a Madeire, lebo sú súčasťou krajín EÚ. Euro je platidlom aj v európskych miništátikoch Andorra, Monako, San Marino či Vatikán. Na pôde Európskej únie človek stojí aj na africkom kontinente -- v španielskych enklávach Ceuta a Melill, obkolesených marockým územím.
Z Euroatlasu sa turista dozvie, že najvyššie položeným hlavným mestom spomedzi štátov EÚ je Madrid, že zhruba 60-tisíc býkov padne za obeť toreádorom na nedeľných koridách počas každoročnej španielskej fiesty a ich mäso sa rozdáva chudobe, za potápaním a "šnorchlovaním" vo Francúzsku sa chodí na ostrov Korzika, za surfingom a jachtingom na pobrežie Atlantického oceánu a rajom nudistov je Francúzska riviéra.
Veľa detailov sa dozvedia aj mototuristi. Napríklad, že okrem Veľkej Británie sa jazdí vľavo ešte v troch ďalších krajinách Európskej únie na Cypre, Malte, a v Írsku, že v troch krajinách EÚ (v Belgicku, vo Francúzsku a v Holandsku) sa dáva prednosť vozidlám prichádzajúcim sprava a v Slovinsku možno za dopravný priestupok skončiť aj vo väzení. Špecialitou rakúskej legislatívy je zase fakt, že opakovaný priestupok je priťažujúcou okolnosťou, za ktorú sa môže človek dostať do schengenského informačného systému a priestupok sa dokonca môže zmeniť na trestný čin a namiesto ďalšej pokuty môže nasledovať súdny príkaz, exekúcia či väzenie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 09:56