StoryEditor

SaLon nové knihy

09.05.2007, 00:00
Autor:
kulkul

Kazuo Ishiguro
Neopouštěj mě
(BB/ART)
Autor románu Súmrak dňa, ktorý v roku 1989 získal Bookerovu cenu, sa tentoraz obrátil k téme sci-fi. Zdanlivo jednoduchý príbeh, rozprávaný ústami 30-ročnej bývalej študentky internátnej školy na malebnom anglickom vidieku, spočiatku pôsobí ako spomienky na takmer idylické detstvo a dospievanie, nebyť drobných narážok a nejasností, ktoré krôčik po krôčiku smerujú k šokujúcemu odhaleniu. Na pohľad obyčajný internát sa až prehnane zaujíma o zdravotný stav svojich žiakov, na druhej strane mu neprekáža ich sexuálna aktivita. Knihou sa vinie téma bytia človeka aj čoraz pálčivejší problém klonovania. Kniha už získala Cenu za najlepší európsky román a bola zaradená do užšej nominácie na Bookerovu cenu.

John Follain
Mussoliniho ostrov
(BB/ART)
V júli 1943 spojenci začali útok na Hitlerovu "európsku pevnosť" a vylodili sa na Sicílii. Autor opisuje jeden z kontroverzných a dramatických momentov 2. svetovej vojny. Kniha však nie je tradičnou kapitolou vojnových dejín, je príbehom bezmenných jednotlivcov, ale aj talianskeho vojaka, mladého príslušníka nemeckého tankového pluku, dôstojníka Kráľovského vojenského námorníctva či obyčajného sicílskeho dievčaťa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 10:15