StoryEditor

Cezhraničné dochádzanie za prácou v únii

26.07.2006, 00:00
Autor:
(ska)(ska)

V roku 2001 pracovalo v inej krajine únie 25-tisíc Čechov. Tento údaj sa po vstupe veľmi nezmenil. Podľa sčítania ľudu z roku 2001 až 42 % všetkých Čechov, ktorí pracovali v Nemecku, za pracou dochádzalo. Z celkového počtu Čechov pracujúcich v Rakúsku dochádzalo za prácou 32 %. Česká republika: Podľa prieskumu Výskumného ústavu práce a sociálnych vecí v rokoch 2000 až 2003 uvažuje 15,4 % respondentov v produktívnom veku o sťahovaní za prácou. Medzi najatraktívnejšie krajiny v Česku patrí Veľká Británia a Írsko (37,6 %), Nemecko (32,1 %) a Rakúsko (14,7 %).
V Maďarsku za prácou do susednej krajiny nedochádza tak veľa pracovníkov, aby to ohrozilo pracovný trh. Podiel tých, ktorí skutočne odchádzajú za prácou do zahraničia, je len 1 až 2 %. V krajinách EÚ by malo pracovať okolo 60-tisíc Maďarov. Maďari najradšej pracujú v Nemecku, Rakúsku a vo Veľkej Británii. V Maďarsku majú iný problém -- je tu veľa ilegálnych pracovníkov najmä z Rumunska a zo Slovenska, ktorí tu pracujú za nižšie mzdy ako domáci.
Dochádzanie za prácou do susedných krajín je veľmi populárne v Poľsku, 1 500 Poliakov pracuje legálne na Slovensku a približne 13-tisíc v Českej republike. Lepšie pracovné príležitosti odišlo hľadať do zahraničia najmenej 500-tisíc Poliakov, pričom presné údaje neexistujú.
V Nemecku pracuje veľa pracovníkov nelegálne a je preto je ťažké odhadovať skutočný počet pracovníkov.
Na Slovensku po vstupe do únie v roku 2004 narástol počet dochádzajúcich za prácou.
Podľa dostupných údajov 170-tisíc Slovákov pracuje v zahraničí, najviac v Českej republike, v Maďarsku, vo Veľkej Británii a v Írsku. Do Nemecka či Talianska chodí veľa Slovákov na sezónne práce v poľnohospodárstve a cestovnom ruchu.
Takmer šesťtisíc pracovníkov denne dochádza do Maďarska. Okolo 80-tisíc Slovákov pracuje v Českej republike, približne štvrtina z nich za prácou dochádza.
Možnosti pracovať v Rakúsku obmedzujú prechodné ochranné opatrenia, legálne tu pracuje okolo 8-tisíc Slovákov, sú odhady, že nelegálne pracujúcich zo Slovenska tu je aj trikrát toľko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:40