StoryEditor

Slovák v Porsche Supercupe

16.04.2007, 00:00

Mladý slovenský talent, jazdec Matador Motorsportu Štefan Rosina (19), bude v tomto roku reprezentovať Slovensko v seriáli Porsche Supercup 2007. Na okruhových pretekoch, ktoré sa jazdia pred veľkými cenami v F1, bude jazdiť za rakúsky profesionálny tím Lechner Racing.
"Najskôr sme pozvali Štefana Rosinu na testy do Hungaroringu, aby sme vyskúšali jeho schopnosti. Skúšky dopadli nad naše očakávania, sme veľmi radi, že sme získali mladého a talentovaného pretekára," hovorí šéf tímu Walter Lechner. So slovenským jazdcom plánujú nadviazať dlhšiu spoluprácu, keďže prvý rok je v týchto prestížnych pretekoch vždy veľmi ťažký a zväčša len testovací.
"Štofi, ako Štefana v tíme prezývame, má veľmi silných tímových kolegov -- Alessandra Zampedriho, ktorý vyhral Porsche Supercup v roku 2005, a britského šampióna v Porsche Carrera Cup Damiena Faulknera.
Profi podmienky
Každý testovací deň v Porsche Supercupe je zároveň aj kvalifikáciou. Za ním nasledujú už len jedny ostré preteky, v ktorých si jazdec nemôže dovoliť ani najmenšiu chybičku. Tá ho môže stáť dobré umiestnenie, pretože vozidlá zväčša prichádzajú do cieľa v priebehu jednej sekundy za víťazom pretekov. "V automobiloch majú jazdci kameru, takže vidíme, čo robia s riadiacou pákou, s volantom, prípadne akých chýb sa dopúšťajú. Do úvahy neprichádzajú žiadne výhovorky," objasňuje bežnú prax, počas pretekov Lechner, bývalý úspešný automobilový pilot.
"V horizonte troch rokov môže mladý Rosina v Porsche Supercupe zvíťaziť," prezrádza šéf zámery do budúcnosti a dodáva: "Prosíme však všetkých o trpezlivosť. Nič nejde okamžite, zázraky sa nedejú. Budeme tvrdo a poctivo pracovať a tiež pravdivo informovať verejnosť o úspechoch i prehrách. To je určite najlepší základ na dobrú spoluprácu s médiami."
Pôjde naplno
Samotný "Štofi" sa na preteky veľmi teší. "Je mi jasné, že sezóna bude veľmi náročná, celé štartové pole v týchto pretekoch je veľmi vyrovnané. Bude veľmi ťažké dostať sa do prvej polsekundy k prvým desiatim vozom. Som však veľmi rád, že môžem spolupracovať s takýmto tímom, a najmä s takými výbornými ľuďmi a odborníkmi, ako je Walter Lechner a ľudia z jeho tímu," prezrádza Rosina.
Cieľom slovenského talentu je dostať sa do polovice sezóny do prvej polovice štartového poľa. "Splniť tento cieľ nebude jednoduché, urobím však všetko, aby som ľudí, ktorí mi fandia, nesklamal." Mimochodom, mladý pretekár venuje svoj čas nielen športu, ale hlavne štúdiu na prestížnej univerzite v anglickom Oxforde.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 13:13