StoryEditor

Kreditka je výhodnejšia ako prečerpanie účtu

19.03.2007, 23:00

Mnohí ľudia využívajú kreditné karty namiesto povoleného prečerpania účtu. Robia to hlavne preto, aby nemuseli platiť úroky.
"Týždeň pred výplatou sa mi dosť často stáva, že sa stav na mojom účte priblíži k nule. Namiesto toho, aby som bol na účte v mínuse, platím kreditnou kartou. Ušetrím tak na úrokoch, ktoré by som banke inak zaplatil," vraví Tomáš. Napríklad pri 15-percentnom úroku predstavujú úroky za jeden deň z 10-tisíc korún viac ako štyri koruny. Za týždeň tak možno ušetriť 29 korún a za mesiac 123 korún. Čím vyšší úrok by sme za povolené prečerpanie účtu zaplatili a čím viac peňazí potrebujeme, tým sa kreditná karta viac vyplatí.
Platiť v obchode kreditnou kartou sa oplatí aj vtedy, ak máme na účte peniaze. Za každú platbu klasickou kartou, s ktorou sťahujeme peniaze z nášho účtu, zaplatíme účtovnú položku vo výške dvoch až troch korún. Pri kreditných kartách sú všetky platby zadarmo, platí sa len mesačný alebo ročný poplatok. Napríklad pri mesačnom poplatku 70 korún a účtovnej položke za platbu kartou tri koruny, sa oplatí zadovážiť si kreditku tomu, kto bude v obchode za mesiac aspoň 24-krát platiť kartou. V opačnom prípade ho vyjde lacnejšie debetná karta, ktorú zvyčajne klient dostane k balíku služieb zadarmo.
Kreditné karty sú však výhodné len pri bezhotovostnej platbe v obchodoch. Ak by niekto potreboval hotovosť a vybral ju kreditkou z bankomatu, musel by platiť úrok hneď od prvého dňa. Navyše by musel zaplatiť aj poplatok za výber hotovosti. Ten sa pohybuje okolo dvoch percent z vyberanej čiastky. Minimálna výška tohto poplatku býva stanovená na sto alebo dvesto korún. Vyberať peniaze sa preto viac oplatí klasickými debetnými kartami. Banky si napríklad za výber z vlastného bankomatu debetnou kartou účtujú len účtovnú položku vo výške okolo šiestich korún. Väčšina bánk má niekoľko výberov z vlastného bankomatu zahrnuté v balíku služieb, klient ich tak má zadarmo. Takisto úrok pri povolenom prečerpaní býva o niečo nižší ako úrok pri kreditných kartách.

Úroky pri povolenom prečerpaní účtu
Slovenská sporiteľňa 14,40 %
VÚB banka 16,90 %
Tatra banka 15,50 %
UniBanka 10,60 %
ČSOB 15,00 %
Ľudová banka 13,75 %*
Istrobanka 12,50 %
Dexia banka 11,70 %
OTP Banka 12,90 %
Poštová banka 14,90 %

*tento úrok platí pre program služieb LUBA Aktiv

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 02:12