StoryEditor

V Rusku postavia mesto pre miliardárov

30.10.2005, 23:00
Najskôr sa objavil milionársky supermarket, neskôr veľtrh. Teraz sa pri Moskve plánuje pre túto novodobú elitu postaviť samostatné mestečko.

Najskôr sa objavil milionársky supermarket, neskôr veľtrh. Teraz sa pri Moskve plánuje pre túto novodobú elitu postaviť samostatné mestečko.
Podľa britského denníka The Times bude nové mesto pre superbohatých, Rubľovo-Archangeľskoje, približne dvakrát väčšie ako Monako a pojme okolo 30-tisíc tzv. nových Rusov. Tých bude okrem bezpečnostného systému chrániť aj miestna pevnosť. Mesto, ktorého výstavba sa odhaduje na tri miliardy dolárov, by sa malo začať stavať už na budúci rok.
Predrevolučná Moskva
Ako uviedla stránka MosNews, britskí architekti zo spoločnosti John Thomson and Partners navrhli projekt tak, aby mesto pripomínalo starú Moskvu ešte z obdobia pred revolúciou v roku 1917 s úzkymi uličkami a kanálmi lemujúcimi spomínanú pevnosť. Naopak, omnoho otvorenejšie okrajové časti mesta budú pripomínať súčasné európske obchodné centrá s množstvom obchodov, kancelárií, luxusných víl, športových stredísk a prístavom na rieke Moskve. Nebude chýbať nemocnica, policajná stanica, hasičská zbrojnica a školy. Projekt na rozlohe okolo 430 hektárov bude financovať ruská energetická spoločnosť Nafta Moskva. Na jej čele stojí miliardár a poslanec Štátnej dumy Sulejman Kerimov.
"Naším cieľom je postaviť nové mesto, ktoré bude mať svoju vlastnú históriu, nielen domy so záhradami," povedal pre Times riaditeľ projektu Viktor Novičkov. "Chceme ho postaviť v takom architektonickom štýle, aby pripomínalo európske mestá ako Praha, Amsterdam alebo Mníchov."
Stratosférické ceny
Tomu budú adekvátne aj ceny, ktoré sa budú pohybovať od 500-tisíc dolárov za apartmán až po niekoľko miliónov za mestský dom alebo vilu. Len na porovnanie, priemerný mesačný príjem väčšiny Rusov je 244 dolárov. Ruská elita sa však pohybuje na inej dolárovej úrovni, najmä vďaka rýchlo získaným majetkom v ropnom a oceliarskom priemysle za vlády bývalého prezidenta Borisa Jeľcina.
Len v Moskve žije asi 33 miliardárov, čo je viac než v ktoromkoľvek inom meste na svete a aj zo všetkých dolárových milionárov v Rusku ich tu žije približne tretina. Už dávnejšie sú mnohé okrajové štvrte posiate luxusnými víkendovými chatami ešte z dôb socializmu, ktoré využívali komunistickí pohlavári, ale aj novšími obytnými komplexmi. No cesty spájajúce tieto štvrte s centrom hlavného mesta sú rok čo rok preťaženejšie a aj oblasti v okolí majú slabú infraštruktúru. Cieľom projektu Rubľovo-Archangeľskoje je preto postupne získať štatút samostatného mesta so všetkými jeho právomocami vrátane vlastného starostu.
Viaceré riziká
Nie všetci to však vidia ružovo. "Je to dosť riskantný projekt," povedala Maria Korobejnikovová z realitnej spoločnosti Jones Lang LaSalle. "Oblasť je síce vynikajúca, no predaj domov bude závisieť od rýchlosti výstavby infraštruktúry. Navyše, ak získa Rubľovo-Archangeľskoje štatút mesta, nebude sa môcť uzatvoriť tak, ako bohatá štvrť návštevníkom," dodala. Novičkov síce tvrdí, že mesto bude otvorené pre všetkých, otázka je, či s tým budú súhlasiť aj miestni miliardári.
Okrem toho je tu ďalší problém. Ten predstavuje námestník šéfa Federálnej služby pre monitoring životného prostredia Rosprirodnadzor Oleg Mitvol. Ten je známy svojím tvrdým postojom k výstavbe luxusných víl na brehoch rieky Moskvy, čo je prípad aj nového mestečka. Tvrdí, že nedávne testy vody v rieke potvrdili jej extrémne znečistenie a hlavnými vinníkmi sú majitelia luxusných domov pri rieke.
Vysťahovanie obyvateľstva
Najnovšie podľa MosNews Mitvol prišiel s návrhom oprášiť sovietsku metódu "vysťahovávania obyvateľstva" a zlikvidovať luxusné domy pri rieke Moskve, postavené často načierno, zaplavením po otvorení plavebných komôr. Vyzerá to tak, že ho nezastaví ani vysoká funkcia poškodených. Ak by sa tak stalo, najväčší úder dostanú totiž vily v štvrti Rečnik, ležiacej priamo pri brehu Moskvy, kde žijú viacerí poslanci Štátnej dumy a šéfovia veľkých koncernov. Bude dôležité, aby Rubľovo-Archangeľskoje, ktoré tiež bude ležať na rieke, malo jeho súhlas.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 17:51