StoryEditor

Hitchcock sa obracia v hrobe

03.11.2005, 23:00
Čím Nočná hliadka prilákala Američanov?

Čím Nočná hliadka prilákala Američanov?
-- Nočná hliadka využíva všetky modely hollywoodskej dramaturgie. Je to akčný film, na aký je americké publikum, vychované hollywoodskym mainstreamom, zvyknuté. Jeho atraktivita sa zvyšuje tým, že je ruský a odohráva sa v ruských reáliách. Na rozdiel od bežných akčných filmov, odohrávajúcich sa v Spojených štátoch, ponúka plus -- exotiku. Cítiť to najmä v prostredí -- v exteriéroch, ale tiež na konaní postáv, ktoré sú motivované trochu inak ako bežní americkí akční hrdinovia.

Uvažuje ruský hrdina inak ako hollywoodsky?
-- Nie je jednoznačne motivovaný dobrom alebo zlom. Vo filme dostávame inštrukcie, že Nočná hliadka je pozitívna, ale postupom času sa ukazuje, že to nie je pravda. Nejednoznačnosť hrdinov je však typický rys aj pre ruskú literatúru, táto tradícia má hlboké korene.

Považujete Nočnú hliadku za kvalitný film?
-- Až príliš preberá vzory, príliš kopíruje model páčivého, atraktívneho akčného filmu. Na rozdiel od iných ruských filmov, ktoré tomuto vplyvu až tak nepodliehajú, preto sú zaujímavejšie.

Akú budúcnosť predpovedáte nasledujúcim častiam po vstupe amerického producenta?
-- Už v prvej časti americký vplyv cítiť, takže sa dá predpokladať, že kvalita bude klesať.

Dá sa povedať, že iba vymeníme americkú komerciu za ruskú, ale bez výraznej zmeny?
-- Je to trochu zložitejšie. Východ -- a na Nočnej hliadke je to nádherne viditeľné -- preberá formálne štruktúry, formu, ale napĺňa ju aj svojím autentickým obsahom. Napríklad postavy nie sú pozitívne -- konajú dobro, ale v skutočnosti sú to vlastne hajzlíci. Podobne je to aj s francúzskou odpoveďou Hollywoodu. Film Purpurové rieky takisto berie overený model so všetkými peripetiami a napätiami, ale pridáva niečo svoje. Nehovorím, že priamo národný prvok, ale predsa len trochu narúša bežné variácie.

Film je preplnený akciou, čo v niektorých momentoch pôsobí až smiešne...
-- Hitchcock sa asi obracia v hrobe. Hovoril, že ak vo filme prebieha obyčajná činnosť, treba ju nakrútiť obyčajne, nesmie sa do nej vkladať napätie. Tvorcovia Nočnej hliadky napätie nevedia dávkovať. Aj zo zapálenia cigarety vyrobia dramatickú scénu.

Akú reakciu očakávate od slovenského publika?
-- Som zvedavý, či už vyrástla generácia, ktorá nemá odpor k ruskému filmu, ktorá si nemyslí, že ruský film rovná sa blbosť. Bude zaujímavé zistiť, či na Nočnú hliadku budú chodiť mladí ľudia tak, ako na americkú produkciu, či sa vnímanie východu zmenilo.
Ak má film veľkú reklamu, vďaka ktorej získa divákov, tak naň ľudia budú chodiť a vnímanie sa zmení. V Česku sa po revolúcii ako prvý ruský film premietal Svéráz národního rybolovu. Mal úspech, českí diváci sú teda už navyknutí, uvidíme, či je to tak aj u nás!

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 22:43