StoryEditor

Agentúry zarábajú na eurofondoch

12.10.2005, 00:00

Michael Peschl je projektantom hamburskej firmy Harms & Wende, ktorá vyrába zváracie prístroje. Keď hovorí o byrokracii v Európskej únii, jeho slová neznejú pre Brusel veľmi lichotivo: "Malý alebo stredný podnik je tam stratený, k prostriedkom z európskych fondov sa dostane len s pomocou iných." Vie, o čom hovorí. Už dvakrát sa so žiadosťou o dotáciu obrátil na profesionálov a dvakrát oslavoval úspech.
O získanie podpory z európskych fondov sa v Bruseli usiluje čoraz viac najatých konzultačných firiem. Nepreniknuteľná džungľa najrôznejších predpisov sa pre ne stala predmetom výnosnej podnikateľskej činnosti. Na tzv. európske poradenstvo sa špecializujú nielen agentúry v Bruseli, ale aj v jednotlivých hlavných mestách členských štátov. A je o čo stáť, veď bruselská pokladnica je prakticky stále plná, ročne do nej smeruje okolo 50 miliárd eur. Podniky či inštitúcie, ktoré by z nich chceli čerpať, však často stroskotajú na komplikovanej procedúre. Štatistiky dokazujú, že úrady EÚ pre formálne chyby ročne zamietnu 60 -- 80 percent všetkých žiadostí.
A tak s pomocnou rukou prichádzajú poradenské firmy. Ich sprostredkovateľskú úlohu vítajú najmä malé a stredné podniky.
"Mnohé firmy si jednoducho nemôžu dovoliť na niekoľko týždňov zamestnať nového pracovníka len na to, aby vypĺňal formuláre a zháňal podporné dokumenty." To sú slová Ceyhuna Gökcöla, majiteľ poradenskej firmy s príznačným názvom -- Falling Apples, čo v preklade znamená "padajúce jablká". Tvrdí, že pre firmy, ktoré sa nevyznajú vo veci, je ťažké získať čo len prehľad v spleti mnohých predpisov. Bezplatne im síce pomáhajú aj priemyselné a hospodárske komory či informačné centrum samotnej Európskej komisie, ale ani takáto podpora často nestačí.
"Na zodpovedanie konkrétnych otázok sú nutné osobitné vedomosti -- a tie majú len špecialisti," hovorí aj Heike Kraacková z berlínskej špecializovanej agentúry Emcra Kraack & Associates. Klientov láka o. i. vyhliadkami na dlhodobú pomoc z Bruselu, nielen jednorazovými akciami.
Do akej miery je pravdepodobné, že agentúry naozaj splnia podobný prísľub? Odborníci sa prikláňajú k názoru, že vopred sa ich šanca na úspech dá odhadnúť len veľmi ťažko, záruka stopercentného úspechu nejestvuje, aj keď služby neraz ponúkajú nanajvýš kvalifikovaní ľudia, napríklad bývalí poslanci Európskeho parlamentu. A klient poradenskej agentúry musí za služby zaplatiť, pochopiteľne, aj v takom prípade, ak napokon nijakú pomoc z bruselských fondov nedostane.
Ako prvé zo všetkých členských štátov EÚ sa pokúsilo urobiť v tejto oblasti poriadok Maďarsko -- budapeštianska priemyselná a obchodná komora zaviedla zoznam oficiálnych poradcov v styku s orgánmi EÚ. A výsledok? Prísnym nárokom vyhovelo len 50 z 3 000 jednotlivcov či agentúr, ktoré tieto služby už ponúkajú. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 12:20