StoryEditor

Čo treba zvážiť pri sťahovaní firmy

23.03.2006, 23:00
Ešte pred sťahovaním firmy si treba dobre rozmyslieť plusy a mínusy novej lokality, aby sa nestalo, že komfort práce sa výrazne zníži. Problémov, ktoré sa ukážu až po presťahovaní, môže byť pritom veľa.

Ešte pred sťahovaním firmy si treba dobre rozmyslieť plusy a mínusy novej lokality, aby sa nestalo, že komfort práce sa výrazne zníži. Problémov, ktoré sa ukážu až po presťahovaní, môže byť pritom veľa. A nie je nič horšie, než stretnúť bývalého klienta, ktorý len tak spomenie, že na starom mal kde zaparkovať alebo, že cestu ku konkurencii nemusí tráviť v dopravnej zápche. Najmä sťahovanie z okrajových štvrtí väčších miest do centier môže spôsobiť veľa problémov.

Za dobrú adresu sa platí
Ceny nájmov kancelárií v centrách miest si dlhodobo držia vyššiu úroveň. Raz darmo, za centrum sa platí len preto, že je centrom. Mnoho krízových situácií môže po presťahovaní do historickej časti mesta spôsobiť práve jej historickosť. Domy, ktoré pamätajú stáročia, sa síce vyznačujú kvalitným remeselným spracovaním, no ich prispôsobenie novým štandardom už tento znak akosti mať nemusí. Elektrické rozvody potom nemusia stačiť a budú pravidelne preverovať záložné zdroje počítačov. Toaleta v dome, v ktorom s ňou pôvodne nik nepočítal, sa môže vypomstiť stálym zápachom napriek tomu, že ju nedávno zrekonštruovali. Nevraviac o tom, že na samostatný záchod pre dámy a pánov nebolo miesto.

Byt je byt
Väčšina kancelárií vzniká v bývalých nájomných domoch. Ak pri ich prispôsobovaní stanovia pamiatkari úzke mantinely, môžu byť pre život firmy naozajstnou brzdou. Problémy môžu spôsobovať priechodové miestnosti či chýbajúci výťah. Starobylé schodisko môže potešiť oči, ale keď po ňom treba vynášať ťažké predmety, romantika sa veľmi rýchlo rozplynie. Nepríjemnosťou, ktorá zvýši náklady o klimatizáciu a zaťaží boľavé elektrorozvody, môže byť aj hluk a smog spojený s otvorením okien. V pamiatkovej zóne sú možnosti rozšírenia kancelárií minimálne.

Doprava
Neriešiteľným problémom centier je statická a dynamická doprava. Prenájom vlastných parkovacích miest -- či už na ulici alebo v podzemnej garáži, stojí extra peniaze. Je to však len vrchol ľadovca -- do vlastnej firmy sa treba najprv dostať. Dopravnú situáciu v historickom jadre si každá samospráva rieši po svojom, ale najčastejšou pomôckou ja značka zákazu vjazdu alebo jednosmernej ulice. V širšom centre ja zas doprava prehustená a vyznačuje sa veľkými zdržaniami. Meškať môžu aj zamestnanci, ktorí si vyberú hromadnú dopravu, aj klienti. Tento problém sa pritom nikdy nevyrieši.

Výhody
Sídliť v centre má, samozrejme, aj svoje veľké výhody. Nablízku je väčšina úradov miestnej, mestskej, ale aj regionálnej úrovne. Z centra sa dá vybrať za obchodným partnerom ktorýmkoľvek smerom. Dobrá adresa zlepšuje imidž spoločnosti. V centre majú pobočky banky, poisťovne, telekomunikační operátori. Poruke sú aj špecializované obchody. Všetko sa dá obsiahnuť pešo. Blízko centier končia aj autobusové a vlakové spojenia. Centrá priťahujú zákazníkov. Pred sťahovaním si teda treba poriadne spočítať plusy a mínusy.

Centrum
+ dobrá adresa -- dobrý imidž
+ blízkosť úradov
+ kvalita administratívnych priestorov
+ dostupnosť hromadnou dopravou
- cena
- doprava
- parkovanie
- životné prostredie
- limity historických budov

Periféria
+ parkovanie
+ cena
+ doprava
- nič nehovoriaca adresa
- väčšia vzdialenosť od úradov

01 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NATO schválilo vyslanie pomoci 02 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ankara a Washington sa stále nedohodli
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 14:53