StoryEditor

Berlínsky veľtrh IFA v znamení zariadení digitálneho vysokého rozlíšenia

20.09.2005, 00:00

Tohtoročný medzinárodný veľtrh IFA 2005, ktorý sa uskutočnil začiatkom septembra v Berlíne, pokračoval v snahe byť hybnou silou pre celosvetový rozvoj priemyslu spotrebnej elektroniky. V halách s plochou 160 000 metrov štvorcových a na množstve vonkajších výstavných priestorov sa predstavilo 1 189 vystavovateľov z viac než 40 krajín sveta, žiaľ, s výnimkou Slovenska. Podľa organizátorov výstavy ide o najväčší veľtrh spotrebnej elektroniky vo svete, ktorý predstihol aj známy americký CES v Las Vegas.
Veľtrh IFA rozdelili do šiestich tematických oblastí, ktoré pokrývali všetky oblasti spotrebnej elektroniky. Najpočetnejšie zastúpenie mala oblasť televízie a zábavy, pričom jednou z veľkých tém bol generačný posun v televíznom vysielaní a prijímaní, ktorý charakterizuje prechod na veľké ploché obrazovky podobné plátnam v kinách v širokouhlom formáte 16 : 9. Teda to, čo sa na predchádzajúcom veľtrhu IFA v roku 2003 prezident Panasonic AVC Networks Company Fumio Ohtsubo označil za súčasť nadchádzajúcej digitálnej revolúcie, v ktorej sa televízor bude srdcom, teraz udávalo trend širokej oblasti trhu spotrebnej elektroniky. Základom je pritom príchod novej pokročilej metódy prenosu televíznych signálov s oveľa vyšším rozlíšením a oveľa väčšou kvalitou HDTV (High Definition TV -- televízia s vysokým rozlíšením) na trh. Šéf veľtrhu IFA Georg Kofler považuje HDTV za najdôležitejšiu televíznu inováciu od začatia farebného televízneho vysielania a Fumio Ohtsubo za nový stred modernej domácnosti
Štandard budúceho desaťročia
Pojem HDTV je známy už od tridsiatych rokov minulého storočia, pričom samotný vývoj tejto normy začali Japonci v roku 1979. Na začiatku deväťdesiatych rokov spustili vysielanie signálu HDTV v analógovej podobe. A hoci neskôr spolu s celým svetom prešli na digitálny signál, japonský satelit vysielajúci analógovú HDTV bude pracovať až do roku 2007. Dnešná podoba vysoko rozlíšeného televízneho vysielania v norme HDTV je však digitálna, využíva 6 MHz kanály, disponuje pomerom strán 16:9, ktorý je prirodzenejší pre filmy než bežný pomer strán televízorov 4:3, pracuje s obnovovacou frekvenciou 60 hertzov za sekundu a rozlíšením 1280x720 a najmä 1920x1080 pixelov poskytuje bohaté farby, vysoký stupeň sýtej čiernej a dokonalú kvalitu obrazu. Predpokladá sa, že HDTV sa stane štandardom pre budúce desaťročie.
Pre televízneho diváka sa pojem HDTV spája s veľkou plochou obrazovkou, ktorá využívajúcu tekuté krištály(LCD) alebo plazmu. Tie boli na veľtrhu IFA skutočne všade. Najviac ich však bolo v hale 26, kde 80 vystavovateľov z 19 krajín predvádzalo na ploche vyše 10 000 metrov štvorcových množstvo výrobkov v norme HDTV. Najväčším zážitkom pritom bol športový bar, v ktorom bolo 30 veľkých plochých obrazoviek HDTV, čím sa vytvoril dojem priameho pobytu na štadióne. Juhokórejská spoločnosť Samsung predviedla najväčšiu plazmovú obrazovku na svete s priemerom 102 palcov, čo je skoro 260 cm, a najväčšiu LCD obrazovku s priemerom 82 palcov, čo zodpovedá vyše dvom metrom. Jeden z najväčších japonských výrobcov plazmových obrazoviek Panasonic predviedol svoj televízor s 65-palcovou, teda 165-centimetrovou obrazovkou. Prezident Panasonic AVC Networks Company Fumio Ohtsubo v Berlíne oznámil, že v novom podniku na výrobu plazmových obrazoviek plánujú ich vyrobiť až 5 miliónov ročne, čo svedčí o tom, že aj pri cene okolo 2 000 eur za jeden plazmový televízor je rast ich predaja výrazný. Juhokórejská spoločnosť LG zasa priniesla na IFA prvý projektor na premietanie televízie na stenu v norme HDTV a vo formáte 16:9. Spoločnosť Sharp zaujala novým LCD televízorom, ktorý má dve sklopiteľné obrazovky, a preto môže naraz ukazovať dva programy.
Premiéry začína v novembri
Samotný televízor s vysokým rozlíšením je však rovnako nanič, ako kedysi farebné televízory kupované na východnom Slovensku v Tuzexe, hoci sa tam nedal chytiť farebný televízny signál. Nevyhnutnosťou je aj vysielanie v norme HDTV. Treba si pritom uvedomiť, že Európa vo využívaní HDTV zaostáva za ostatným svetom. Najďalej sú v Japonsku, kde už všetky veľké televízne spoločnosti vysielajú v norme HDTV, a to nielen prostredníctvom satelitov, káblov, ale od decembra 2003 aj terestriálne. Pozemne sa norma HDTV vysiela aj v Južnej Kórei a pokusne aj v Číne. Na americkom kontinente je HDTV bežná v USA, kde ju taktiež používajú všetky veľké televízne spoločnosti. Majú ju však už aj v Mexiku, Brazílii, Kanade a Austrálii. V Európe sa zatiaľ sústreďujeme na zavádzanie digitálneho televízneho vysielania, čo je prvý krok k HDTV. Členské štáty Európskej únie, vrátane Slovenska, sa zaviazali spustiť digitálne pozemné vysielanie najneskôr do roku 2012, pričom ho už majú napríklad v Taliansku, Španielsku a vo Veľkej Británii. Dejisko veľtrhu IFA Berlín nepozná analógové vysielanie už dva roky. Aj pre tento posun sa vysielanie v norme HDTV začína v Európe prakticky v tomto roku. Podobne ako v USA a Kanade sa premiéra odohrá pri príležitosti veľkých udalostí. V USA sa v norme HDTV začalo verejne vysielať v novembri 1998 prenosom štartu raketoplánu Discovery, ktorým sa prvý americký astronaut John Glenn vrátil po rokoch do vesmíru. V Kanade to zasa bolo 22. novembra 2003 z hokejového stretnutia NHL medzi Edmontom Oilers a Montrealom Canadiens na otvorenom štadióne. V Európe to budú budúci rok zimné olympijské hry v Turíne a najmä majstrovstvá sveta vo futbale v Nemecku. Šampionát budú pritom môcť sledovať v Nemecku v norme HDTV minimálne abonenti televíznej stanice Premiere, ktorá odvysiela všetkých 64 stretnutí, z nich 8 exkluzívne. Japonci už oznámili, že iné vysielanie ako v norme HDTV odmietajú. Okrem vysokej kvality obrazu bude v norme HDTV tentoraz čakať fanúšikov aj voliteľná možnosť sledovať stretnutia z pohľadu jednej z troch kamier, takže budú mať zážitok, ako keby skutočne sedeli priamo na štadióne. Televízia Premiere pritom začne pravidelné vysielanie v norme HDTV už 19. novembra priamym prenosom futbalového stretnutia medzi 1. FC Kolín a Schalke 04.
DVD s modrým lúčom
Norma HDTV však neumožní len kvalitnejšie sledovanie televízneho vysielania. Pojmom HD sa označujú všetky produkty, ktoré môžu pracovať so systémom vysokého rozlíšenia. Tým sa vytvára veľký technologický okruh od televízie cez video až po fotografovanie a filmovanie, ktorý však v konečnom dôsledku zasahuje aj do oblasti audiovysielania. Na prvom mieste treba spomenúť video. Aj keď sa tento rok zrejme stane vďaka domácemu kinu rokom víťazstva disku DVD nad filmovými kinosálami, klasické DVD sa na výslní nebudú dlho nachádzať. Nahradia ich nové optické média Blue Ray Disc a HD DVD. Aj keď ide o dva názvy, je to, ako zvyčajne v svete elektroniky, len dôsledok súbežného vývoja veľkých firiem na tom istom základe. Tým je Blue Ray, teda modrý laserový lúč, ktorý na rozdiel od doteraz používaného červeného lúča, dáva možnosť zaznamenať na jednom disku HD DVD 30 gigabytov a na Blue Ray Discu dokonca 50 GB, v porovnaní s 8,5 GB na DVD disku. Na veľtrhu IFA predviedli už aj prvé prehrávače a rekordéry týchto nových médií, ktoré potvrdili, že kino sa definitívne presúva do obývačiek. Pozornosť upútal najmä prvý multiformátový DVD/HD rekordér so záznamovou kapacitou 1 terabyte od japonskej spoločnosti Hitachi.
Centrom televízor či počítač?
Veľkou otázkou zostáva, či centrom domáceho multifunkčného zariadenia bude televízor alebo počítač. Japonská spoločnosť Toshiba predviedla svoj LCD televízor s vbudovaným ethernetovým rozhraním, ktorý je sieťovou kontrolnou jednotkou. Príkazy na nahrávanie na vonkajší pevný disk možno pritom urobiť aj pomocou e-mailu či dokonca cez mobile.
Viceprezident a generálny manažér Digital Home Group najväčšieho výrobcu mikroprocesorov Intel Don Mac Donald zdôraznil, že novú éru digitálnej zábavnej technológie sprevádza nová éra zábavy. Ako príklad uviedol vyzváňanie mobilných telefónov, z čoho sa stal v USA obchod s obratom 4 miliardy dolárov. Predstavil aj novú technológiu Intelu na zjednodušenie prístupu digitálneho obsahu rôznych domácich zariadení pod značkou Viiv. Ide o kolekciu mikroprocesorov, čipových sád, softvéru a sieťových služieb. Centrom preto nebude televízor, ale počítač s veľkými vyspelými, kvalitnými, plochými monitormi, ktorý sa bude diaľkovo ovládať ako televízor. Operačným systémom pre Viiv bude Windows Media Center Edition, čo len naznačuje, že do boja o podobu domáceho kina sa zapojil aj najväčší výrobca softvéru Microsoft.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 21:35