StoryEditor

Nová stránka o eufondoch

22.06.2005, 00:00

Priatelia Zeme-CEPA v týchto dňoch sprístupnili aktualizovanú stránku www.eufondy.org o využívaní fondov EÚ na Slovensku.
Stránka predstavuje aj nezávislý občiansky monitorovací tím, ktorý vytvorili Priatelia Zeme-CEPA po prepuknutí korupčného škandálu v roku 2001 po odhalení rozsiahleho zneužívania predvstupovej pomoci EÚ na Slovensku. Tím združuje nezávislých odborníkov a zástupcov mimovládnych organizácií v monitorovacích výboroch, ktoré majú kontrolovať kvalitu správy fondov EÚ a ich transparentné, efektívne a účelné využívanie. Jeho cieľom je predísť opakovaniu problémov a zabezpečiť, aby sa na kontrole a programovaní fondov aktívne zúčastnila verejnosť a tí, ktorým sú fondy EÚ určené. Na stránke popri informáciách o súčasnom využívaním fondov možno nájsť aj tie, ktoré sa týkajú nového programovacieho obdobia 2007 -- 2013. "Verejnosť by sa mala zaujímať o celý proces programovania a aktívne sa doň zapájať. Ide totiž o obrovské sumy verejných financií, ktoré spravujú verejné inštitúcie," konštatovala Katarína Lukáčová z Priateľov Zeme-CEPA. Názormi, postrehmi a informáciami o využívaní fondov EÚ môže do diskusného fóra webovej stránky prispieť každý. Priatelia Zeme-CEPA mienia na základe podnetov verejnosti pripravovať opatrenia smerujúce k zvyšovaniu transparentnosti a zmysluplnému využívaniu fondov Európskej únie na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 11:55