StoryEditor

Slovenský Sinatra František Krištof Veselý

05.06.2007, 00:00
Autor:
kulkul

Poznáte ich? Dedinka v údolí či Saigon ty mesto krásnych žien? Nezabudnuteľnú podobu týmto "hymnám" slovenskej populárnej hudby vtisol spev slovenského bonvivána Františka Krištofa Veselého (1903 -- 1977). Bude znieť aj na väčšine CD Antolóogie slovenskej populárnej hudby.
Skalický rodák mal k hudbe blízko od detstva. Ako 17-ročný odišiel do Budapešti, kde po štúdiu na Štátnej hereckej škole zakotvil v Kráľovskom divadle. V roku 1931 ho do Slovenského národného divadla pritiahol priateľ z detstva a sólista SND Janko Blaho. Vďaka príťažlivému vzhľadu dostával František úlohy milovníkov a žoviálnych mužov, stal sa operetným sólistom a neskôr aj režisérom. Vďaka svojim nezabudnuteľným úlohám precestoval slovenské aj české mestá, bol ideálom mnohých žien. Patril tiež k zakladateľom slovenskej tanečnej piesne, ako interpret má na svojom konte desiatky slovenských šlágrov. A slávu žal aj na filmovom plátne (napr. Štvorylka). O tom, že ani dnes sa na Veselého nezabúda, svedčí napríklad album Ja som optimista, ktorým "slovenskému Sinatrovi" zložil poklonu Milan Lasica.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 00:04