StoryEditor

Koľko stojí použitie platobnej karty

20.07.2005, 00:00
Šetriť peniaze na bežnom účte možno začať pri účtovných položkách, ktoré platíte banke v podstate za každú transakciu. Aj za platbu kartou v obchode, za výber hotovosti z bankomatu, aj vtedy, keď sa vám na účet pripíšu alebo z neho odídu peniaze.

Šetriť peniaze na bežnom účte možno začať pri účtovných položkách, ktoré platíte banke v podstate za každú transakciu. Aj za platbu kartou v obchode, za výber hotovosti z bankomatu, aj vtedy, keď sa vám na účet pripíšu alebo z neho odídu peniaze. Účtovné položky však v sadzobníkoch bánk nie sú rozpísané pri každej transakcii, kde si ich banky účtujú. Ak si napríklad v cenníku otvoríte položku platobné karty, spravidla tam síce nájdete, aký poplatok si banka účtuje za výber z bankomatu. No účtovnú položku, ktorá takisto zaťaží váš účet, musíte hľadať inde - spravidla medzi poplatkami za bežný účet alebo v platobnom styku. Treba však s nimi počítať.
Riešením, ako šetriť účtovné položky, môže byť niektorý z balíkov služieb (ak ho banka ponúka). Ten zvyčajne zahŕňa niekoľko bezplatných účtovných položiek, prípadne aj poplatkov za niektoré transakcie. Zľavnené položky si predplatíte tým, že každý mesiac uhradíte za svoj balík poplatok, ktorý je zvyčajne vyšší, ako stojí v banke vedenie bežného účtu. Pri správnom využívaní balíka však môžete ušetriť.
Výbery z bankomatov
Ak si už chcete vybrať hotovosť, určite vyhľadajte bankomat vlastnej banky. Zaplatíte len za účtovnú položku. V opačnom prípade musíte počítať aj s poplatkom za výber. V tých väčších bankách je to okolo 30 korún. "Keďže banka investovala do širokej siete bankomatov, sumu, ktorú musíme zaplatiť inej banke, uhradí klient v poplatku za výber z bankomatu inej banky. Z desiatich klientov si však deväť vyberie peniaze v bankomate vlastnej banky," konštatuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Eva Güttlerová.
V poplatku za výber z iného bankomatu sú zahrnuté náklady, ktoré majú banky s údržbou bankomatu ako technologického zariadenia, jeho bezpečnosťou, dodávkou hotovosti či prenájmom miesta, na ktorom stojí (ak nie je v priestoroch vlastnej banky). Menšie banky, ktoré majú menej bankomatov, spravidla klientom účtujú aj nižší poplatok za výber z iného bankomatu.
S kartou v zahraničí
Vo všeobecnosti platí, že v zahraničí je výhodnejšie platiť kartou priamo u obchodníka ako vyberať peniaze z bankomatu. Pri platbe kartou v zahraničí alebo výbere peňazí z bankomatu, trvá autorizácia transakcie niekoľko sekúnd. Rozdiel je však v poplatkoch.
Ak platíte kartou, banke zaplatíte iba účtovnú položku. Ak si vyberiete hotovosť z bankomatu, musíte navyše počítať s poplatkom, ktorý zvyčajne presiahne 100 až 150 korún. Kto potrebuje hotovosť, mal by si radšej vybrať väčšiu sumu ako niekoľkokrát menšiu. Niektoré banky však v rámci svojich finančných skupín zvýhodňujú výbery hotovosti. Napríklad klienti Slovenskej sporiteľne zaplatia za výber hotovosti z bankomatov skupiny Erste poplatok 34 korún bez ohľadu na vyberanú sumu (plus účtovná položka). Teda rovnako, ako by zaplatili za výber z cudzieho bankomatu na Slovensku. Klienti OTP Banky zase pri výbere hotovosti z bankomatu v rámci finančnej skupiny OTP uhradia 40 korún (plus účtovná položka). Z pohľadu kariet v zahraničí je zaujímavé aj to, že pri karte Visa sa transakcia prepočítava cez americký dolár. Ak klient použije kartu VISA napríklad v Rakúsku, transakcia sa prepočíta najprv z eur na doláre, ktoré banka potom následne preráta na koruny. V prípade kariet Maestro či MasterCard sa transakcia prepočíta z cudzej meny na eurá a z eur podľa kurzu banky na menu, v ktorej je účet vedený.
Peniaze z banky
Najmenej výhodné je vybrať si peniaze z účtu priamo v pobočke banky. V rámci bankovej služby cash advance si peniaze môžete vybrať prostredníctvom debetnej (aj kreditnej) karty aj priamo pri priehradke banky. Poplatok za službu je však podobný, ako by ste vybrali hotovosť z bankomatu v zahraničí. "Klienti využívajú túto službu zriedkavo. Napríklad vtedy, ak je bankomat momentálne bez hotovosti, prípadne došlo k inej poruche," hovorí Güttlerová.

01 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Oficiálny "muž v čiernom" 02 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Michel Brunet - ku koreňom ľudského rodokmeňa
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:20