StoryEditor

Záujem o hypotéky neklesá, úrokové sadzby môžu aj rásť

21.10.2005, 00:00
Hypotekárne úvery sú stále obľúbeným nástrojom financovania bývania. Dopyt po hypotekárnych úveroch nepribrzdilo v tomto roku ani vynulovanie štátnej bonifikácie. Banky ponúkli klientom nižšie úrokové sadzby a stále pokračujú aj v zjednodušovaní vybavovania žiadostí a rušení poplatkov

Hypotekárne úvery sú stále obľúbeným nástrojom financovania bývania. Dopyt po hypotekárnych úveroch nepribrzdilo v tomto roku ani vynulovanie štátnej bonifikácie. Banky ponúkli klientom nižšie úrokové sadzby a stále pokračujú aj v zjednodušovaní vybavovania žiadostí a rušení poplatkov. "Urýchlenie procesu vybavovania hypotéky či zníženie úrokových sadzieb eliminovalo vplyv zrušenia štátnej bonifikácie," hodnotí riaditeľ oddelenia pre vzťahy s verejnosťou Tatra banky Roman Začka.
Počet poskytnutých hypotekárnych úverov sa tak medziročne stále zvyšuje rýchlym tempom. "Oproti roku 2004 sme v tomto roku vzrástli v počte 80, v objeme o 114 percent," tvrdí hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Záujem o hypotekárne úvery bol slabší len začiatkom roka. "V zimných mesiacoch sme zaznamenali miernu stagnáciu rastu hypotekárnych úverov, čo je očakávaný sezónny výkyv," hodnotí špecialistka pre externú komunikáciu Dexia banky Katarína Nemová. Avšak mediálna kampaň, zameraná na najvýhodnejšiu úrokovú sadzbu, spôsobila prudký nárast úverov v apríli tohto roka.
Najnižšiu úrokovú sadzbu na hypoúvery v slovenských korunách v súčasnosti ponúka Istrobanka. Úvery s ročnou fixáciou poskytuje pri úrokovej sadzbe od 3,33 percenta ročne. Konečná úroková sadzba je však závislá od bonity klienta a zabezpečenia úveru. Čo sa dá očakávať v úrokových sadzbách v blízkej budúcnosti? "Situácia na peňažnom trhu je momentálne stabilizovaná, takže výrazný pokles sadzieb neočakávame," hovorí Walterová. Výšku úrokovej sadzby však nie je možné presne predvídať. "Od marca tohto roka sa má cena ročných peňazí na peňažnom trhu zvýšiť o jeden percentuálny bod. To skôr hovorí v prospech rastu než poklesu ročných fixácií," tvrdí hlavný ekonóm Slovenskej poisťovne Juraj Kotian. Dlhšie fixácie (napr. päťročné) už pol roka zostávajú takmer nezmenené. "Aj tu už však v posledných týždňoch dochádza k miernemu nárastu," dodáva Kotian.
V súvislosti so znížením štátnej podpory na nulu začali ponúkať banky aj iné pôžičky na bývanie. "Od januára 2005 poskytujeme spotrebný úver zabezpečený nehnuteľnosťou určený na financovanie bývania s úrokovými sadzbami a podmienkami, ktoré sú pre klienta výhodnejšie ako hypotekárny úver," informuje Miriam Fuňová zo Slovenskej sporiteľne. Výhodou spotrebného úveru na bývanie je napríklad, že klientovi stačí zdokladovať len 80 percent úveru a 20 percent môže použiť podľa vlastného uváženia. Niektoré banky pristúpili aj k poskytovaniu hypotekárnych úverov v eurách. Sú vhodné najmä pre klientov, ktorí zarábajú v eurách. "Záujem o ne je však aj zo strany klientov, ktorí chcú využiť kurzový diferenciál," konštatuje Walterová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:50