StoryEditor

Úročenie termínovaných účtov rastie

21.04.2006, 00:00

Úroky na rôznych vkladových produktoch slovenských bánk rastú. Je to dobrá správa. Tá horšia však vypovedá o tom, že výnos z peňazí uložených v banke stále nedosahuje výšku inflácie. V praxi to znamená, že človek uložením prebytočných peňazí do banky iba zmierňujeme stratu reálnej hodnoty peňazí spôsobenú zvyšovaním cenovej hladiny. Nedá sa nič robiť, čas vysokých, až 20-percentných úrokov sa už s najväčšou pravdepodobnosťou nevráti.
Za jarným rastom úrokov možno vidieť aj zvýšenie diskontnej úrokovej sadzby Národnej banky Slovenska na 2,5 percenta, a najmä snahu bánk prilákať ďalších klientov. Správy o nadstave likvidity na medzibankovom trhu odporujú prípadným špekuláciám o tom, že by bankám chýbali peniaze.

Potrebujú kontakt
Platí to prevažne pri malých bankách, ktoré nemôžu ponúknuť napríklad širokú sieť bankomatov. Stále je medzi nami veľa ľudí, ktorí si každý mesiac vyberú celú výplatu z bankomatu, a tým sa pre nich akákoľvek komunikácia s bankou končí. Tieto banky sa snažia prilákať aspoň "vedľajšie" peniaze obyvateľstva. V ďalšom kroku sa už budú snažiť presvedčiť nového klienta, aby si u nich založil aj bežný účet. Šancu osloviť takéhoto klienta majú pri zakladaní termínovaného účtu. Popri vyšších úrokoch môžu skúsiť zaujať príjemným personálom s osobným prístupom a kvalitnými službami.

Aj veľkí sa chytili
Ani veľké banky si nemohli dovoliť ignorovať aktivity menších hráčov a tiež zdvihli úroky. Všeobecná úverová banka už dokonca druhý raz za sebou. Kým v minulom roku boli úroky na ročných termínovaných vkladoch v rozmedzí od 0,95 do 2,10 percenta, tento rok si už pod jedno percento nedovolí klesnúť žiadna z bánk. Napriek tomu je jasné, že sporenie v banke nedokáže pokryť straty spôsobené infláciou.

Dobrých správ je čoraz menej
To, že časy ako stvorené na sporenie sú už za nami, je azda jasné každému. Oveľa horšie však vyznieva fakt, že podľa hesla "vždy môže byť horšie", sa sporenie bude oplácať čoraz menej. Podľa národnej banky sa po zavedení eura zväčší rozdiel medzi výškou úrokov a infláciou. Základnú úrokovú sadzbu bude stanovovať Európska centrálna banka na základe potrieb celej eurozóny. Výšku inflácie však bude určovať tlak na vyrovnanie sa slovenských cien cenám v starých štátoch eurozóny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. jún 2024 23:59