StoryEditor

Kia ukázala víziu modelu Made in Slovakia

10.04.2006, 00:00

Slovenská premiéra konceptu Kia Cee´d sa odohrala na Autosalóne v Bratislave. Tento prototyp naznačuje možné trendy dizajnu Kia v budúcnosti a v sériovej podobe by sme ho mohli spoznať už tohto roku v decembri. Podľa manažérov spoločnosti Kia Motors Sales Slovensko, čo je nový oficiálny importér vozidiel Kia na Slovensko, má byť práve tento koncept základom pre úplne nový automobil v nižšej strednej triede (segment C), s výrobou ktorého začne Kia v decembri vo svojom prvom európskom závode pri Žiline.

Lákadlo pre Európu
Model Cee´d vytvoril medzinárodný tím dizajnérskeho centra Kia v nemeckom Russelsheime pod vedením hlavného dizajnéra Gregory Guillauma. "Naším zámerom bolo vytvoriť ´lákadlo´ pre všetky nové automobily Kia, ktoré sme navrhli výhradne v Európe a budú mať svoju premiéru na jesennom autosalóne v Paríži v septembri," vysvetlil Guillaume. "Namiesto toho, aby sme vytvorili niečo šokujúce, rozhodli sme sa zamerať na návrh, ktorý by využil najlepšie stránky vystaveného konceptu. Dali sme si niekoľko cieľov -- vozidlo navrhnúť a vyrobiť v Európe, aby maximálne spĺňalo požiadavky európskych zákazníkov," povedal hlavný dizajnér.

Výrazný a lákavý dizajn
Model Cee´d (CEE symbolizuje, že pochádza z Európy) má niekoľko dizajnérskych prvkov z dvoch osvedčených vozidiel značky Kia -- SUV Sorento a malého Picanta.
Zovňajšok je výrazný a na salóne v Bratislave prototyp prilákal vždy plno ľudí. Hlavné línie vedú od spodnej časti predného spojlera, okolo mriežky chladiča, ponad kapotu, cez predné stĺpiky pozdĺž strechy až k zadnému spojleru a okolo zadného nárazníka. Doslova obklopujú celé vozidlo.
Interiér Cee´d je navrhnutý tak, aby poskytol dostatočný priestor štyrom ľuďom. Dojem spoľahlivosti zvýrazňujú nízkoprofilové pneumatiky 265/30 R19. Technické parametre konceptu sú: dĺžka je 4,29 metra, šírka 1,81, výška 1,47 a rázvor 2,65 metra.

Kia napreduje
Kia Motors je v súčasnosti najrýchlejšie sa rozvíjajúca automobilová značka na svete. Vznikla v roku 1944 a je najstaršou kórejskou automobilkou. Ako člen automobilovej skupiny Hyundai-Kia Automotive Group sa chce stať jedným z najväčších svetových výrobcov automobilov. V súčasnosti Kia produkuje vyše 1,1 milióna vozidiel ročne, ktoré predáva prostredníctvom siete oficiálnych zastúpení v 190 krajinách celého sveta. Má 30-tisíc zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 20:55