StoryEditor

Pre dobrý spánok jedzte uhľohydráty

06.02.2003, 23:00

Ste unavení na odpadnutie a napriek tomu nemôžete zaspať? Nepomáha ani rátanie ovečiek. Netrápte sa, ani si nedávajte tabletky, využite jednoduchšie látky, ktoré príroda ukryla do niektorých potravín a ktoré vás zdravým spôsobom zanesú "do ríše snov".
V prvom rade si musíte odoprieť pravidelné požívanie alkoholu pred spaním -- upokojujúco môže pôsobiť iba malý pohár červeného vína alebo pivo s vysokým obsahom chmeľu. Všetky ostatné liehoviny vás skôr rozrušia než upokoja. Niekedy vyskúšajte aj babičkin osvedčený recept -- vlažné mlieko s medom. Oboje má upokojujúci účinok, ale mlieko by nemalo byť príliš teplé, aby sa nenarušili obsahové látky medu. Veľmi účinné sú aj rôzne bylinkové čaje, napríklad z čerstvých či sušených lístkov medovky. Nezabudnite ani na priaznivé účinky aromaterapie.
Večerajte striedmo. Zelené listy šalátu obsahujú účinné látky podobné opiátom a pôsobia na upokojenie vegetatívneho nervového systému. Nezabudnite však pridať niekoľko kvapiek za studena lisového oleja, aby sa účinok týchto látok ešte zvýšil. Jedlá bohaté na uhľohydráty majú upokojujúci účinok, pretože obsahujú serotonín, najdôležitejšiu látku podporujúcu spánok. Tvoria sa z aminokyseliny tryptofanu, ktorý sa vyskytuje v niektorých jedlách v hojnej miere. Napríklad špagety, rizoto z ryže natural či musli sú oveľa vhodnejšie než akýkoľvek liek na spanie. Tieto jedlá treba jesť 2 až 4 hodiny pred spaním, aby organizmus mal dostatok času na trávenie. Ako prílohu vyberte ľahké šaláty. Ideálnym večerným ovocím je avokádo s jogurtom. Pre vysoký obsah tuku (asi 30 % -- avšak bez cholesterolu) je chutnou medicínou proti poruchám spánku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:09