StoryEditor

Sporiť sa bude vo fondoch

09.01.2006, 23:00
Transformácia doplnkových dôchodkových poisťovní na doplnkové dôchodkové spoločnosti sa týka aj spôsobu zhodnocovania peňazí účastníkov. Oblasti, do ktorých môžu DDP-čky v súčasnosti investovať, vymedzuje zákon o doplnkovom dôchodkovom poistení. V zmysle tejto právnej úpravy môžu poisťovne nakupovať hlavne štátne dlhopisy, pokladničné poukážky, vkladové listy, vkladové a depozitné certifikáty, dlhopisy vydané obchodnými spoločnosťami, akcie a podielové listy.

Transformácia doplnkových dôchodkových poisťovní na doplnkové dôchodkové spoločnosti sa týka aj spôsobu zhodnocovania peňazí účastníkov. Oblasti, do ktorých môžu DDP-čky v súčasnosti investovať, vymedzuje zákon o doplnkovom dôchodkovom poistení. V zmysle tejto právnej úpravy môžu poisťovne nakupovať hlavne štátne dlhopisy, pokladničné poukážky, vkladové listy, vkladové a depozitné certifikáty, dlhopisy vydané obchodnými spoločnosťami, akcie a podielové listy. Akcie a podielové listy pritom musia spĺňať podmienky verejne obchodovateľného cenného papiera s tým, že boli prijaté na obchodovanie na burze cenných papierov. Problémom tohto systému je, že peniaze poistencov nie sú dôsledne oddelené od majetku poisťovní. Zmenou na doplnkové dôchodkové spoločnosti sa vytvorí systém fondov, podobný správcovským spoločnostiam a dôchodkovým správcovským spoločnostiam.
Prechod na fondy
Každá z doplnkových dôchodkových spoločností musí podľa zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení vytvoriť najmenej jeden príspevkový a jeden výplatný doplnkový dôchodkový fond. Počas sporenia bude spoločnosť peniaze klienta sporiť na príspevkovom fonde. Po podaní žiadosti o vyplácanie niektorej z dočasných doplnkových dávok prevedie sumu zodpovedajúcu zostatku na osobnom účte účastníka do výplatného doplnkového dôchodkového fondu. Ak sporiteľ požiada o vyplácanie niektorého z doživotných dôchodkov, doplnková dôchodková spoločnosť mu prevedie peniaze do poisťovne, od ktorej si kupuje doživotnú rentu, a to do 30 dní od požiadania o vyplácanie dôchodku.
Označenie
Súčasťou názvov fondov doplnkovej dôchodkovej spoločnosti sú aj označenia "príspevkový doplnkový dôchodkový fond" alebo "výplatný doplnkový dôchodkový fond". Názov doplnkového dôchodkového fondu ani označenie s ním zameniteľné v slovenskom alebo cudzom jazyku nesmie na svoje označenie alebo opis svojej činnosti používať iná fyzická alebo právnická osoba. Názov príspevkového doplnkového dôchodkového fondu zároveň nesmie byť zavádzajúci a nesmie vyvolávať klamlivú predstavu o miere rizika spojeného s investovaním majetku v tomto fonde.
Vznik fondov
Príspevkový doplnkový dôchodkový fond vzniká v okamihu pripísania prvého príspevku na bežný účet fondu u depozitára. Minimálna čistá hodnota majetku v uvedenom fonde je 25 miliónov korún, pričom pod túto sumu nesmie klesnúť počas činnosti doplnkovej dôchodkovej spoločnosti. Uvedenú hodnotu je doplnková dôchodková spoločnosť povinná dosiahnuť do 12 mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia Úradu pre finančný trh o udelení povolenia na jej vznik a činnosť.
Investičné obmedzenia
Na investovanie majetku v doplnkových dôchodkových fondoch sa vzťahujú viac-menej rovnaké pravidlá, obmedzenia a podmienky rozloženia rizika ako na investovanie dôchodkových fondov podľa zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Správa majetku vo výplatnom doplnkovom dôchodkovom fonde má navyše rovnaké pravidlá ako v prípade konzervatívneho dôchodkového fondu podľa zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Teda okrem iného sa jeho majetok môže použiť iba na peňažné a dlhopisové investície a musí byť v plnej výške zabezpečený voči menovému riziku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 11:16