StoryEditor

Nahor určite nie, skôr mierny pokles

12.01.2005, 23:00
Realitní makléri sa zhodujú v názore, že v tomto roku k výrazným zmenám na realitnom trhu, aspoň pokiaľ ide o byty, nedôjde.

Realitní makléri sa zhodujú v názore, že v tomto roku k výrazným zmenám na realitnom trhu, aspoň pokiaľ ide o byty, nedôjde.
"Na cenu bude mať aj naďalej najväčší vplyv lokalita," hovorí riaditeľ Bratislavskej realitnej kancelárie Martin Holec. Pokiaľ ide o Bratislavu, ceny na okrajových sídliskách klesnú. S cenou pôjdu dole aj byty na prízemí či najvyššom poschodí, práve tak so zlou orientáciou na svetové strany. "Otvorí sa tak priestor pre menej solventnú klientelu, pretože tí náročnejší poputujú bližšie k centru," dodáva Holec.
V novej výstavbe podľa prezidenta Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ľubomíra Kardoša konkurencia nepustí a ceny sa udržia. Pri starých bytoch cena vo všeobecnosti určite nepôjde nahor, dá sa očakávať skôr mierny pokles.
"V Bratislave v tomto roku pribudne okolo 3,5 tisíca nových bytov, nuž sa priemerné ceny udržia," zhoduje sa s Kardošom v názore riaditeľ pre obchod a investície spoločnosti Tatra Real Luboš Valach. No pripomína, že pribudnú luxusné byty v podstatne vyšších cenových reláciách ako doteraz. "Na Hradnom kopci sa pripravuje výstavba, kde štvorcový meter bytu má stáť 80-tisíc korún," konkretizuje Valach. Kopcu bude čiastočne konkurovať Karloveské rameno, kde bude cena viac ako 60-tisíc za štvorcový meter bytovej podlahovej plochy.
"Prílev novej výstavby v Trnave zatiaľ necítiť, preto očakávam mierny nárast cien starých bytov," uvádza konateľ spoločnosti Trnavské reality Jaroslav Valovič. Podotýka však, že sa tak stane až niekedy v marci a s príchodom nových ľudí do Trnavy za prácou. "Nepôjde o žiadny dramatický nárast. Ako ku koncu roka klesli ceny približne o stotisíc korún na byt, tak sa na túto úroveň vrátia," konštatuje Valovič. A na čo sa kupujúci najčastejšie pýtajú? Na to, či na byte v každoročnom zúčtovaní, ktoré sa uskutočňuje spravidla v máji, nezostali po pôvodnom majiteľovi bytu nejaké nedoplatky.
V Banskej Bystrici tiež novej výstavbe ruže nekvitnú. Začalo sa predovšetkým s nadstavbami, kde cena vychádza na 30-tisíc korún za štvorcový meter podlahovej plochy bytu. "Staré byty sa v tomto období nepredávajú, ľudia pred celkom krátkym časom míňali peniaze na celkom iné veci," s úsmevom pripomína Katarína Uhríková zo spoločnosti Reality Market v Banskej Bystrici nedávne sviatočné obdobie. Podobne ako jej kolegovia nárast cien neočakáva, skôr naopak.
Ani podľa Róberta Adamicu zo žilinskej spoločnosti Real Fin k drastickým zmenám nedôjde. "Sám som zvedavý, čo to urobí. Zatiaľ je uhorková sezóna, realitný trh sa pohne najskôr v polovici februára. No nárast cien neočakávam," konštatuje Adamica.
Veľmi podobná situácia je v Prešove. Síce sa pripravuje nová výstavba, no len v menšom meradle. "Jednoizbové byty sú veľmi vyhľadávané, pretože ľudia uprednostňujú nižšie prevádzkové náklady na bývanie a ich cena sa drží na 650 tisícoch," vysvetľuje majiteľ prešovskej realitnej kancelárie Istor Vladimír Guttek. Tiež potvrdzuje, že okrem jednoizbových bytov klesli ceny v ostatných kategóriách približne o stotisíc korún a návrat k cenám spred roka sa konať nebude. "Práve včera som bol podpisovať jednu zmluvu v Košiciach. Tam sú ceny ešte nižšie ako v Prešove, pretože ponuka je oveľa vyššia," uzatvára Guttek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. júl 2024 05:40