StoryEditor

Jedňáky

18.04.2007, 00:00
Autor:
kulkul

Neobvyklá dražba
BRATISLAVA -- Aukčná sieň Christie's v Paríži obvykle robí dražby, v ktorých sú na predaj umelecké diela a nábytok. Dražba, ktorá sa konala včera, bola preto mierne neobvyklá -- na ponuke dňa sa nachádzali paleontologické nálezy, vrátane 15-tisíc rokov starej kostry sibírskeho mamuta (vyvolávacia cena bola asi 5 miliónov korún). Mnohí paleontológovia s takouto dražbou nesúhlasia. Pascal Tassy, profesor v parížskom prírodnom historickom múzeu, ostro kritizoval predaj nálezov, ktoré by mohli byť užitočné pre vedu a výskum: "Je to zhubný dôsledok efektu Jurský park. V minulosti súkromní zberatelia venovali podobný materiál múzeám, snažili sa nálezy chrániť. Dnes sú prvoradé peniaze a zisk," uviedol Tassy. Medzi ďalšími ponukami sa nachádza kus meteoritu, nevyliahnuté dinosaurie vajce a vzácna zbierka fosílií -- niektoré z nich sú staršie než 400 miliónov rokov.
SITA

Forest Whitaker na Chodníku slávy
Hollywood -- Herec Forest Whitaker má už tiež svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy. Herec, ktorý si na začiatku tohto roka odniesol Oscara a Zlatý glóbus za stvárnenie ugandského diktátora Idiho Amina v dráme Posledný škótsky kráľ, si svoju hviezdu "prevzal" v pondelok. "Pamätám si, ako som sa ešte ako dieťa chodil pozerať na Chodník slávy. Bolo to veľmi vzrušujúce," povedal 45-ročný herec na ceremoniáli, počas ktorého na slávnom chodníku odhalili už 2 335. hviezdu. Ocenenie podľa neho znázorňuje, "odkiaľ prišiel, kam kráča a kde sa momentálne nachádza". Whitakera na slávnosti sprevádzala jeho manželka Keisha. Medzi hosťami sa objavili napríklad Kiefer Sutherland alebo Angela Bassett.
SITA

Shaolinskí mnísi miera na Slovensko
Bratislava -- Po úspešnom turné z predchádzajúcich dvoch rokov na Slovensko opäť prichádzajú shaolinskí mnísi z Číny, s úplne novým predstavením Mystické sily Shaolin Kung Fu, s podtitulom To najlepšie z kláštorov v Číne. Mnísi žijúci podľa prísnych pravidiel zen-budhizmu opäť predvedú slovenskému obecenstvu, že myseľ je schopná ovládať ľudské telo. V novom programe sa ukážky bojových umení striedajú s cvičeniami Taichi, do ktorých mnísi zapájajú aj publikum. Šou shaolinských mníchov patrí svojou jedinečnosťou medzi príťažlivé záhady tohto sveta a je tak nezabudnuteľným zážitkom. Slovenské turné sa začína 6. mája v Bratislave, pokračuje v Nových Zámkoch (7. 5.), Košiciach (8. 5.), Poprade (9. 5.) a v Banskej Bystrici (10. 5.).
kul

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 06:24