StoryEditor

Kronika jedného plemena

21.10.2005, 00:00

-- Ide o prastaré psie plemeno. Jeho zástupcovia boli podľa legendy už na Noemovej arche. Egyptským faraónom pomáhali pri love na antilopy, oveľa neskôr anglickým lordom pri poľovačkách na líšky a zajace. Keď začalo zvierat v prírode ubúdať, ich majitelia sa preorientovali na šport a zábavu. Prvé novodobé meranie síl zorganizoval istý lord Craven v roku 1780.
-- Elegantná línia tela zvieraťa oddávna priťahovala pozornosť umelcov. S istým zveličením možno povedať, že to bol najportrétovanejší druh psa. V období neskorého stredoveku sa biely chrt stal symbolom sily, pompéznosti a vznešenosti. Keďže lovecké výjavy patrili medzi obľúbené témy olejomalieb, nemohol na nich chýbať ani chrt ako typický lovecký pes.
-- Chrt je rýchly a vytrvalý bežec, schopný prenasledovať korisť aj na relatívne veľkú vzdialenosť a vyvinúť rýchlosť okolo 55 km/hod. Dožíva sa asi pätnástich rokov. Jeho povaha je napriek sklonu prenasledovať korisť za všetkých okolností vyslovene priateľská a neagresívna.
-- Preteky chrtov boli predovšetkým záležitosťou vyšších vrstiev, keď patrili medzi tzv. biele športy, ako napr. tenis či golf. Keďže kolískou tohto športu je Veľká Británia, neprekvapuje, že dostihy sú populárne predovšetkým v bývalých britských kolóniách, Austráliu a USA nevynímajúc. Bežné je prijímanie vysokých stávok na víťaza.
-- V Československu sa preteky týchto ušľachtilých šprintérov v obmedzenej miere objavili v 30. rokoch minulého storočia. O oživenie tradície sa teraz snaží aj česká dostihová federácia, ktorá vlastní dráhu v obci Praskačka. Zvieratá bežia za umelou návnadou na dve vzdialenosti: 300 metrov a 525 metrov, pričom dĺžka pieskového oválu s klopenými zákrutami je 440 metrov. Ďalšie podobné zariadenia v správe iných združení sú v Ledniciach, Kolíne a v Mladej Boleslavi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 00:31