StoryEditor

Výročia týždňa

14.12.2006, 23:00
Autor:
redred

11. decembra 1936
Po necelom roku na čele monarchie abdikoval anglický kráľ Eduard VIII. Bol to jediný prípad v histórii krajiny, keď sa panovník dobrovoľne vzdal moci. Dôvodom bol jeho úmysel vziať si neurodzenú rozvedenú Američanku Wallis Simpsonovú. Novým kráľom sa stal Eduardov mladší brat Juraj VI., otec súčasnej kráľovnej Alžbety II.

12. decembra 1941
Len tri dni po zapojení Spojených štátov amerických do druhej svetovej vojny im vyhlásila vojnu Slovenská republika. Iniciátorom tohto kroku bol predseda vlády a minister zahraničia Vojtech Tuka. Keďže USA neuznali slovenský štát de facto ani de iure, nemali dôvod vyhlásenie vojny akceptovať.

12. decembra 1943
Predstavitelia Československa a Sovietskeho zväzu podpísali v Moskve Zmluvu o priateľstve, vzájomnej pomoci a povojnovej spolupráci. Beneš a Stalin sa zaviazali poskytnúť si navzájom vojenskú pomoc a dohodli sa neuzatvárať spojenectvá namierené proti druhej strane. Zmluva už anticipovala rozdelenie záujmových sfér veľmocí protinemeckej koalície, prijaté na teheránskej konferencii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:25