StoryEditor

Vaše otázky

17.03.2003, 23:00

Chcem si založiť stavebné sporenie. Ak by som si chcela neskôr zobrať od stavebnej sporiteľne úver, musela by som dokladovať účel úveru?
Petra D.

Pri čerpaní úveru v stavebnej sporiteľni treba vždy dokladovať účel jeho využitia. Jediný spôsob, ako využiť stavebné sporenie bez potreby preukazovať účel použitia finančných prostriedkov, je sporiť šesť rokov a bez požadovania úveru využiť len svoje nasporené prostriedky zhodnotené úrokmi a štátnou prémiou podľa svojho vlastného uváženia. Výnos pritom nepodlieha zdaneniu. Účel použitia financií uvádza stavebný sporiteľ už v žiadosti o stavebný úver alebo medziúver. Do momentu samotného čerpania prostriedkov je možné ešte účel použitia korigovať, ale i potom musí spĺňať podmienky účelového vymedzenia zákonom o stavebnom sporení.
Daniela Vlčková, Stavebná sporiteľňa VÚB-Wüstenrot

Mohli by ste, prosím, urobiť rebríček spoločností, ktoré zabezpečujú životné poistenie a dá sa na ne spoľahnúť? Domáce i zahraničné.
Štefan S.

Na Slovenskom trhu pôsobí viac ako 20 poisťovní v oblasti životného poistenia. Zoradiť ich podľa serióznosti do rebríčka je takmer nemožné. Ich podmienky sú dosť podobné. Veľké medzinárodné spoločnosti sú určite zárukou stability a serióznosti. Musíte však rátať aj s tým, že ich podmienky sú tvrdšie, ako je to v prípade menších poisťovní.

Redakcia HN

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 13:50