StoryEditor

Knižné novinky

02.09.2005, 00:00

Václav Malý: Rozhovory, úvahy, komentáře (1995 -- 2005)
Portál, 2005
Súbor rozhovorov, komentárov a úvah signatára Charty 77 a neúnavného bojovníka proti komunizmu, biskupa Václava Malého (1950). Kniha odráža autorove názory a myslenie za posledných desať rokov jeho činnosti. Patrí k českým biskupom, ktorí sa neboja novinárov a provokatívnych otázok. Odpovedá a vecne reaguje aj vo chvíli, keď si na danú vec iba sám tvorí názor. Jednotlivé texty sú na prvý pohľad rozdielne, ale vo svojej podstate všetky vyjadrujú poctivosť, ochotu neúnavne načúvať, vnútorné oslobodenie od lacných gest i odvahu kritizovať zahmlievané nedostatky.

Daniil Charms: Cirkus Šardam
Vydavateľstvo PT, 2005
Druhý slovenský knižný výber z prozaickej a dramatickej tvorby nekonformného ruského autora Daniila Charmsa nadväzuje na knihu Mačkin zabil Kočkina. Okrem niekoľkých desiatok kratších próz obsahuje jeho najvýznamnejšie dramatické dielo Jelizaveta Bam a buffoniádu Cirkus Šardam. Aj táto kniha je dôkazom Charmsovej geniality, toho, ako dokázal spojiť literárnu hravosť s temnou tragikou života v komunistickom Rusku. Je tiež obrazom absurdnosti toho sveta, v ktorom napokon v skutočnosti na ničom a na nikom nezáleží. Atmosféru knihy skvele dotvárajú tragikomické kresby Fera Liptáka.

Sabine Dardennová: Mala som dvanásť rokov, vzala som bicykel a šla som do školy...
Ikar, 2005
Keď sa povie Marc Dutroux, len málokomu sa nevybaví hrôzostrašný prípad pedofílie, z ktorého sa belgická verejnosť dodnes úplne nespamätala. Sabine Dardennová je tá, ktorá prežila. Spolu s druhým dievčaťom ju v auguste 1996 oslobodili z pivnice Dutrouxovho domu. Osem rokov dievčina mlčala a snažila sa na desivý zážitok zabudnúť. Nakoniec však predstúpila ako hlavný svedok obžaloby a jej výpoveď prispela k vyneseniu konečného rozsudku -- doživotia. Vo svojej knihe vôbec prvý raz opisuje, čo sa vlastne odohrávalo v studenej podzemnej kobke.

Jacek Moskwa: Pápež, ktorý zmenil svet
Ikar, 2005
Publikácia sa snaží spojiť verejnú a súkromnú stránku pontifikátu Jána Pavla II. Bilancuje pápežov boj za slobodu národov: od Poľska v roku 1979 až po Kubu v roku 1998. Zaznamenáva udalosti súvisiace so zdravím Svätého Otca, ale aj jeho úsilie o záchranu mieru na svete, najmä v súvislosti s nedávnymi vojnami v Perzskom zálive.

Najpredávanejšie tituly za ostatný týždeň:
Brown, Dan: Digitálna pevnosť, Slovart
Brown, Dan: Da Vinciho kód, Slovart
Brown, Dan: Anjeli a démoni, Slovart
Coelho, Paulo: Pútnik z Compostely (Mágov denník), SOFA
Brown, Dan: Bod klamu, Slovart
Zdroj: Artforum, Kozia ulica

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 10:12