StoryEditor

Peter Breiner ako dirigent i skladateľ

06.10.2005, 00:00

Pred štyrmi rokmi v rámci medzinárodného hudobného festivalu Bratislavské hudobné slávnosti v Koncertnej sieni Slovenského rozhlasu zaznela svetová premiéra monumentálneho oratória The Story. Peter Breiner sa pri tom predstavil nielen ako autor, ale aj dirigent. Aj včera večer, ako súčasť Bratislavských hudobných slávností 2005, poslucháči v Koncertnej sále Slovenskej filharmónie boli svedkami výnimočného koncertu, na ktorom pod taktovkou Petra Breinera zazneli okrem skladieb Goreckého a L. van Beethovena aj dve svetové premiéry. Prvú z nich, Suitu pre malého Dávida, skomponoval Vladimír Godár na špeciálnu objednávku festivalového výboru. Obsadenie naznačovalo, že ide o nezvyčajnú skladbu. "Premiéru tejto skladby budem dirigovať s nesmiernou radosťou a nielen preto, že Vlado Godár je jedným z mojich najlepších a dlhoročných priateľov. Vlado patrí k špičkovým skladateľom na Slovensku i v svetovom rozmere. Malá suita pre malého Dávida je komponovaná pre sólové husle, elektrickú gitaru, sláčikový orchester a čembalo a je mi okrem iného blízka aj tým, že v nej ide o presahy z niekoľkých žánrových oblastí. Sólistami budú gitarista Andrej Šeban a fenomenálny huslista Stano Palúch," povedal ešte pred koncertom v Kanade žijúci skladateľ, aranžér, klavirista a dirigent Peter Breiner.
Počas večera zaznela v svetovej premiére aj skladba Guitaralia Notturna. Jej interpretáciu zveril autor Peter Breiner Bratislavskému gitarovému kvartetu. Prečo sa tak rozhodol? "Vlado Godár je duchovným otcom nespočetných projektov v slovenskej hudbe, neúnavným organizátorom, inšpirátorom a objaviteľom. Bolo by ťažké spomenúť si na všetky koncerty, skladby či iné závažné udalosti v slovenskom hudobnom živote, ktoré sa uskutočnili na jeho podnet alebo sú výsledkom jeho snáh. Tento koncert je najnovšou, ale ako ho poznám, celkom nie iste poslednou. Podobne ako pred štyrmi rokmi, keď ma dal dohromady s manažérkou BHS Dr. Izabelou Pažitkovou, aby tak umožnil uvedenie The Story, či len nedávno, keď nahovoril Jožka Luptáka, aby uviedol novo vzniknuté trio Breiner-Palúch-Lenko na koncerte v rámci Konvergencie. Tentoraz, keď ho BHS oslovilo, aby napísal skladbu na koncert Štátneho komorného orchestra Žilina v rámci BHS, nielen že navrhol mňa ako dirigenta, ale keď sme dávali dohromady dramaturgiu koncertu, pripomenul mi Bratislavské gitarové kvarteto, na ktoré ma upozorňoval už dávnejšie. Vypočul som si ich nahrávky i koncert a rozhodol som sa napísať skladbu špeciálne pre túto príležitosť. Podobne ako Vladova skladba, aj moja obsahuje presahy z iného žánru, menovite džezu."
Medzinárodný festival BHS si počas 41 ročného trvania iste získal dobré renomé doma i vo svete. Aký je to pocit dirigovať na festivale vlastnú skladbu? "Dirigovanie je pre mňa vždy intenzívny zážitok. A dirigovať vlastnú vec je pomerne jednoduché, lebo sa nemusím učiť od základu, ako iné skladby, ale poznám ju veľmi dôverne ešte predtým, než na nej začnem pracovať ako dirigent. Festivalov ako BHS je dnes vo svete pomerne veľa a v globálnom meradle je trh pomerne presýtený. Ale mať prehľad o tom, aké je "renomé" jednotlivých festivalov, je dosť ťažké. Okrem toho, presýtenosť trhu sa prejavuje aj v nedostatku príležitosti pre umelcov, takže dnes už nie je ťažké dostať aj na takýto menší festival špičkových účinkujúcich, čo je v konečnom dôsledku prínos pre bratislavské publikum. V každom prípade som veľmi rád, že sa tento koncert uskutoční a dúfam, že to bude intenzívny zážitok pre všetkých," hovorí dirigent Peter Breiner.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 04:28