StoryEditor

Bez masky s Lacom Tormom

16.02.2006, 23:00

Čo považujete za najvýznamnejší kultúrny počin ostatného obdobia?
-- V tejto chvíli mi napadá veľmi dobrý preklad Jeseninovej knihy básní Neodovzdaná lýra, ktorú som si prečítal už druhýkrát. Ľubo Feldek, ktorý túto knihu preložil, zarecitoval báseň Chuligán na otvorení mojej výstavy v Mestskej galérii v Trenčíne, kde sa pri tejto príležitosti uskutočnil aj Trenčiansky krst knihy. Samozrejme, nemôžem nespomenúť samotné otvorenie výstavy pánom Kornelom Földvárym a Tomáša Janovica, ktorý svojimi aforizmami osviežil celú vernisáž.
Správa, ktorá vami otriasla?
-- Minuloročná živelná katastrofa v Tatrách. Pred týždňom som bol v Poprade a keď som sa vracal do Bratislavy, tak som išiel cez Smokovce, cez miesta skazy. Takto na vlastné oči som to videl prvýkrát.
Pri ktorých kultúrnych a spoločenských témach by ste si najradšej nasadili masku?
-- Nenosím čiapku, nenosím rukavice, aj keď je tuhá zima. Nevyhýbam sa ničomu, čo má prísť. Všetko s niečím súvisí.
Ktorú televíznu stanicu zapínate, keď "vypínate"?
-- Vymenujem ich, poradie je nepodstatné: STV 2, ČT 2, Spektrum, Eurosport. Dozvedám sa veľa z minulosti, čím si plátam diery vo vedomostiach.
Existuje zábavná televízna relácia, ktorá vás naozaj rozosmeje?
-- Rád pozerám na Kinobazar na ČT, SOS na STV, Krausovu Uvolněte se, prosím.
Najnesympatickejšia filmová postava?
-- Je ich veľmi veľa. Každá dobre zahratá nesympatická postava sa vždy dobre pamätá. Teraz mi napadá MUDr. Cvach z Nemocnice na okraji mesta (v nedeľu som náhodou pozeral reprízu).
Aká hudba by vám nikdy neprekážala pri práci?
-- Mám rád 60. a 70. roky.
V ktorej kaviarni najradšej vysedávate?
-- V Café internet na Obchodnej ulici medzi obrazmi Fera Guldana.
Je miesto na Zemi, ktoré by ste nazvali rajom?
-- V Slovenskom raji sa nachádza dedinka Henclová, rodisko mojej mamy, kde som asi do štrnástich rokov trávil prázdniny. Neskutočne sa mi to vrylo do pamäti ako krásny sen. Vtedajší spôsob života tam bol neuveriteľný. Napríklad len to, že sa do obchodu chodilo len po soľ, cukor a múku, je vskutku pozoruhodné. Všetko ostatné dala miestnym obyvateľom príroda, lesy, krava, prasiatko, zásoby v pivnici...Teraz to už taký raj asi nie je. Košičania tam majú z chalúp víkendové chaty. Na zemi je však určite veľa miest, ktoré by som nazval rajom, ale mali by spĺňať nasledujúce podmienky: žiadna televízia, rádio, noviny, obchody, automobily...

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 21:49