StoryEditor

Zaistené štruktúrované produkty

14.10.2005, 00:00
Zaistených štruktúrovaných produktov je veľa. Závisí od spoločnosti, akú štruktúru si namodeluje. Rozdiel je v podkladovom aktíve, v intervaloch, v ktorých finančný dom sleduje a zaznamenáva výnos, ale napríklad aj v tom, či sa berie do úvahy priemerný výnos alebo zisk či strata aktíva na konci sledovaného obdobia.
Zaistených štruktúrovaných produktov je veľa. Závisí od spoločnosti, akú štruktúru si namodeluje. Rozdiel je v podkladovom aktíve, v intervaloch, v ktorých finančný dom sleduje a zaznamenáva výnos, ale napríklad aj v tom, či sa berie do úvahy priemerný výnos alebo zisk či strata aktíva na konci sledovaného obdobia. Pri takzvaných klikacích štruktúrach napríklad platí, že spoločnosť si určí interval výnosu, ktorý akceptuje (napríklad výnos od +5 do -3 percent ročne) a dátumy, ku ktorým výnos podkladového aktíva "zaklikne". "Predpokladajme, že výnos sledovaného aktíva dosiahol v prvom roku sedem percent, investor teda za prvé obdobie zarobil päť percent. V ďalšom období klesne o dvanásť percent, investorovi sa však zaklikne strata tri percentá," vysvetľuje člen Predstavenstva ČSOB Asset Managementu Juraj Široký. Na konci sa výnosy za jednotlivé sledované obdobia sčítajú. Celkový výnos je teda súčtom jednotlivých klikov, ktoré fond dosiahol. "Ak je to viac ako minimálny výnos, klient dostane celkový súčet (ak výnos nie je ohraničený zhora). Ak by bol nižší, získa minimálny výnos, napríklad dve percentá," hovorí Široký. Pri bežných štruktúrach platí, že na konci sledovaného obdobia (napríklad po piatich rokoch) sa zhodnotí, ako rástli trhy. Ak rástli o sto percent, investor získa časť výnosu, ktorá zodpovedá výške jeho spoluúčasti (napríklad 60 percent).

Aktuálna ponuka štruktúrovaných depozitov
Aké typy sú v ponuke:
- Úrokové štruktúry: hráte na rozdiel úročenia napríklad medzi desaťročnou a jednoročnou splatnosťou.
- FX-ové štruktúry: staviate na pohyb menového kurzu.
- Akciové štruktúry: hráte na vývoj cien akcií alebo akciových indexov.
- Komoditné štruktúry: podstatou je pohyb cien komodít (ropy, zlata, ale napríklad aj pšenice).
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 14:07