StoryEditor

Dobyvateľ zašlej slávy

08.01.2007, 23:00
Do kín sa vráti Indiana Jones. A s ním 64-ročný Harrison Ford.

Americkí filmári sa rozhodli oživiť hrdinov 80. rokov. Nič to, že väčšina ich predstaviteľov má po už šesťdesiatke, producenti (a aj samotní herci) veria, že ešte nie sú na konci s dychom.

Umelec umiera dvakrát
Comeback chystá policajt v bielom tielku John McClane v Smrtonosnej pasci 4 (jún 2007). A rovnako štvrtýkrát sa na plátna vráti Rambo. Bruce Willis aj Sylvester Stallone v posledných rokoch čelia skôr kritike a ich filmy zárobkovo prepadajú. Návratom k starým postavám tak môžu znovu ožiť alebo definitívne zomrieť. "Umelec umiera dvakrát, pričom druhá (skutočná) smrť je ľahšia," vyhlásil Stallone v rozhovore pre denník New York Times, pričom narážal na prepad záujmu o jeho filmy koncom 90. rokov, hoci predchádzajúcich dvadsať patrili jeho filmy k najvyhľadávanejším.

Návrat archeológa v klobúku
Hrdina, ktorého návrat vzbudzuje najväčšiu pozornosť, je Indiana Jones. Archeológa s bičom v klobúku si opäť zahrá dnes už 64-ročný Harrison Ford. Réžie sa opäť ujíma Steven Spielberg, sekundovať mu bude George Lucas. Ten popracoval najmä na scenári, a to spolu s Davidom Koeppom, ktorý je podpísaný aj pod snímkami Jurassic Park či Spiderman. Príprava filmu sa vraj začala už pred desiatimi rokmi, očakávania sú preto veľké. Tvorcovia sú, ako inak, nadšení: "Bude to fantastické, úplne najlepšie," teší sa Lucas. Spielberg sa pripája: "Dúfame, že film bude mať všetko, čo od Indiana Jonesa očakávate."

Chceme Seana Conneryho
Na opätovnú spoluprácu so starými priateľmi sa teší aj Harrison Ford: "Neviem, či by som sa ešte zmestil do nohavíc, ale klobúk by mi mal sedieť," žartoval. To, kde sa film bude nakrúcať, zatiaľ nie je známe, medzi ohlásenými lokáciami sa objavujú Los Angeles, ale aj Dominikánska republika. Potvrdené ešte nie je ani to, či sa do filmu vráti Sean Connery ako Henry Jones, hoci tvorcovia ho chcú. Filmový server imdb.com spomína aj meno Natalie Portman, hoci kastingy sa ešte nezačali.
Spoločnosť Paramount dúfa, že nový Indiana sa vyšplhá na najvyššie priečky v návštevnosti. Hoci posledné Fordove filmy prepadli, producenti sa spoliehajú na úspechy doterajšej trilógie o Indiana Jonesovi - Dobyvatelia stratenej archy (1981), Indiana Jones a chrám skazy (1984) a Indiana Jones a posledná križiacka výprava (1989) získali spolu 7 Oscarov a zarobili vyše 1 182 000 000 dolárov, čím sa zaraďujú medzi najúspešnejšie filmy všetkých čias.

Skončiť alebo vymeniť
Popri nadšených reakciách sa objavujú aj tie kritické - najmä v súvislosti s hlavným predstaviteľom Harrisonom Fordom. "Hollywoodski producenti trpia lenivosťou a starnúci herci desivým nedostatkom objektívneho pohľadu na seba samých," hovorí filmový kritik Lew Harris z internetového portálu Movies.com. Kariera akčného herca sa vraj po päťdesiatke ocitá v nebezpečenstve - a vtedy je vraj načase skončiť (Arnold Schwarzenegger dal prednosť politike) alebo presedlať napríklad na režisérsku stoličku (ako Clint Eastwood). Niekedy sa oplatí zariskovať a vymeniť hlavného hrdinu - v prípade najnovšej bondovky sa krok obsadiť do úlohy agenta 007 tridsiatnika ukázal ako šťastný. Scenár nového Indiana Jonesa vraj Fordov vek berie do úvahy, on sám sa na fyzickú záťaž cíti pripravený. Čím starší, tým lepší však zatiaľ o akčných hrdinoch neplatilo. Uvidíme, či to v máji budúceho roka Ford nezmení.

Zárobky akčných hrdinov (v miliónoch dolároch)
Tržby stúpali:
Indiana Jones a chrám skazy (1984) 333
Indiana Jones a posledná križiacka výprava (1989) 474
Smrtonostná pasca 2 (1990) 237
Smrtonostná pasca 3 (1995) 365
James Bond – Dnes neumieraj (2002) 432
James Bond – Casino Royal (2006) 492
Tržby klesali:
Rambo 2 (1985) 300
Rambo 3 (1988) 189
Terminátor 2 (1991) 516
Terminátor 3 (2003) 433
Smrtonosná zbraň 3 (1992) 319
Smrtonosná zbraň 4 (1998) 285
Zdroj: zdroj www.the-numbers.com

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 03:58