StoryEditor

Primátor Prešova Milan Benč

30.11.2005, 23:00

1. Konečne sa začal správny postup na podporu zaostávajúcich regiónov. Finančné sumy, ale hlavne jasné pravidlá hry môžu -- a verím, že budú -- lákať investorov, zamestnávateľov, no len v rámci Slovenska.

2. Dnes pri otvorených hraniciach štátov intenzívne spolupracujeme so susediacimi štátmi a túto pomoc potreby treba posudzovať aj v nadväznosti na ich podmienky. O investorov je boj aj medzi štátmi. Iste, u nás je to v prospech regiónov.

3. Regióny nemajú v rukách žiadne stimuly, o ktoré by investor mal eminentný záujem. Tie sú v rukách štátu. Môžeme však vychádzať v ústrety, a to v diferenciácii príspevku na vytvorenie pracovného miesta.

4. V minulosti už boli aj vyššie sumy na vytvorenie pracovného miesta, ale bez dobrých pravidiel boli často zneužité. V súvislosti s vytváraním pracovných miest sú dôležité dva faktory. V prvom rade finančné náklady na vytvorenie pracovného miesta a v druhom rade, samozrejme, počet vytvorených pracovných miest.

5. Zatiaľ som sa s pozitívnymi reakciami na stanovenie pravidiel štátnej pomoci priamo nestretol. Investori, ktorí navštívili našu radnicu, ma žiadali napríklad o kontakt na úrad práce. To preto, aby im boli vysvetlené podmienky pomoci. Moje informácie ohľadom menších investorov nie sú detailné. Niektorí sú už stabilizovaní, ale vidia možnosti zneužitia pri vytváraní účelových a nie dlhodobo stabilizovaných pracovných miest.

6. Bežne ponúkame vybudovanú infraštruktúru, a to nielen technickú. Tiež poskytujeme pomocnú ruku pri vybavovaní všetkých formálnych záležitostí počas realizácie investičných zámerov.

7. Čakali od nás ďalšie úľavy z miestnych daní a poplatkov. Tiež sa zaujímali o systém predškolskej prípravy a školstvo ako také. Rovnaký záujem mali o informácie, ktoré sa týkali obchodnej vybavenosti.

8. V priebehu týždňa sa stretávame s dvomi, prípadne tromi potenciálnymi investormi. Informujeme ich o lokalitách, ktoré môžu byť vhodné a zaujímavé pre ich aktivity. Dosiaľ nemám žiadne informácie o odmietnutí investície. Väčšinou to boli prieskumy o možnostiach investovania.

9. Zvyčajne majú záujem o vysporiadané pozemky a termín, kedy môžu začať so stavebnými prácami. V súvislosti s hnedými plochami môžem konštatovať, že väčšina z ich je obsadená. Horšie je to so zelenými plochami. V tomto prípade sa nám dosiaľ nepodarilo podpísať memorandum alebo dohodu o budúcej zmluve.

10. Samotná komunikácia s investormi je háklivou témou. Investori, s ktorými diskutujeme o ich možnom etablovaní sa v našom meste, si neželajú žiadnu mediálnu prezentáciu v čase, keď nie sú všetky otázky zodpovedané.

11. Problémom zaostávajúcich regiónov je dopravné napojenie. Až jeho riešenie dokáže dať zelenú ďalšiemu rozvoju východného Slovenska a, samozrejme, aj nášmu regiónu. Tu vidím priestor na spoluprácu štátu a súkromných investorov v riešení problematiky cestnej dopravy a dopravnej prepojenosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:04