StoryEditor

Kde vziať peniaze na zarábanie

26.09.2006, 00:00

Získať peniaze na financovanie svojho podnikania nie je ľahké. Banky, na ktoré sa mladí ľudia obracajú najčastejšie, si totiž budú preverovať každý detail podnikateľského a finančného plánu a posudzovať, či sú ako živnostníci alebo ako obchodné spoločnosti schopní splácať pôžičku. Pri žiadosti o úver musia často založiť nehnuteľnosť, ktorou potom aj ručia za jeho splácanie. Dobrou správou je, že každého adepta na podnikanie už väčšinou posudzujú z prípadu na prípad. Ak vám v týchto chvíľach prešla chuť na podnikateľský úver, môžete ešte o peniaze žiadať ako súkromná osoba. Dostanete buď spotrebný úver alebo americkú hypotéku.

Komerčné banky však nie sú jediným zdrojom na získanie peňazí. Napríklad Národná agentúra pre rozvoj stredného a malého podnikania má pre začínajúcich biznismenov takzvaný mikropôžičkový program. Ten sa dá využiť na nákup potrebného majetku, rekonštrukciu či úpravy priestorov a aj na nákup potrebných zásob. Výška úveru je tu obmedzená: Zdola 50-tisíc korunami a zhora 1,5 miliónom. Podnikateľ ho môže splácať šesť mesiacov až štyri roky za úrokovú sadzbu, ktorá sa rovná základnému úroku Národnej banky Slovenska. Dnes je to 4,5 percenta. Funguje to podobne ako v banke -- bez podnikateľského zámeru vám agentúra nedá ani korunu.

Bežným spôsobom, ako podporovať začínajúcich podnikateľov, je vo svete rizikový kapitál. Fond, ktorý dá podnikateľovi peniaze na rozbehnutie biznisu, obratom získa menšinový podiel v jeho spoločnosti. Potom sa zúčastňuje na rozhodnutiach firmy, aby mal možnosť ovplyvniť návratnosť svojich peňazí -- veď zarobí, len ak sa bude dariť firme. Na Slovensku dnes existuje len niekoľko takýchto fondov, z ktorých väčšinu zastrešuje Fond fondov. Bližšie informácie o nich nájdete na www.fondfondov.sk.

Ak chce začínajúci podnikateľ získať peniaze zo Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, musí preukázať, že už má vo svojom "fachu" skúsenosti. Stačí však, že bol v danej oblasti zamestnaný. Banka má pre začínajúcich takzvaný Mikroúver, na ten však potrebujete minimálne štvrtinu vlastných peňazí. Minimálna výška pôžičky je 100-tisíc korún a maximálne môžete čerpať 1,5 milióna. Ak sa na to necítite, môžete záručnú banku požiadať o ručenie na komerčný úver z inej banky. Najvyššia záruka je 60 percent z hodnoty úveru alebo 15 miliónov korún. Netýka sa to však každého: Záručná banka poistí len výrobu, obchod a služby pri štartujúcich malých podnikateľoch či nové technológie a drobné remeslá. Plusom je, keď má podnikateľ v úmysle zamestnávať ľudí v menej rozvinutých regiónoch Slovenska alebo sa angažuje v poľnohospodárstve a potravinárstve.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 14:26