StoryEditor

Najľahší a najbezpečnejší

18.10.2005, 00:00

Nedávno uviedla Toshiba na trh nový ultraprenosný notebook Portége R200. Okrem výborného výkonu, Gigabit Ethernetu, integrovaného BT aj WiFi a hmotnosti iba 1,29 kg, disponuje Portege R200 aj vyspelými prvkami na ochranu dát. Model má integrovaný Finger Print Reader novej generácie, presnejšie, multispektrálny senzor pre odtlačok prsta.
Biometrická technika identifikácie osoby, založená na fyzických vlastnostiach a charakteristikách, bola praktizovaná už v dobách starodávneho Egypta. Už aj staroveký Egypťania si uvedomovali ten fakt, že každý človek má jedinečný, unikátny odtlačok prsta a že na svete neexistujú dva identické. Štyritisíc rokov po tom je zrejmé, že biometria spôsobuje malú revolúciu v oblasti bezpečnosti práce s notebookmi. Svoj odtlačok máte neustále "po ruke" a žiaden iný človek nemá presne takú istú štruktúru prsta ako je vaša.
Nová technológia od Toshiby, založená na snímaní odtlačkov prstov, zabezpečuje biometrickú dávku bezpečnosti pre mobilné zariadenia, akým je napríklad model notebooku Portégé R200, ktorý ponúka možnosť identifikovať sa jednoduchým naskenovaním odtlačku prsta. Tento druh identifikácie používateľa následne automaticky prihlási do jeho konta na notebooku, pokiaľ má notebook nadefinovaných viacero používateľov
Existujú dva typy snímačov odtlačkov prstov: povrchový a podpovrchový. Technológia, ktorú využíva Toshiba, je schopná nasnímať živé kožné bunky uložené pod povrchom pokožky. Nečistoty, drobné odreniny, špina, jazvičky alebo čiastočky na prste nemajú negatívny vplyv na samotné skenovanie, ktoré svojou kvalitou zaručuje bezchybne vytvorenú snímku pre vyššiu užívateľskú bezpečnosť.
Ani dokonalá protéza prsta nepomôže dostať sa cez snímací senzor, keďže ten sníma podpovrchové živé kožné bunky.
(js)

Toshiba využíva pri snímaní odtlačkov prstov softvér OmniPass, ktorý zabezpečuje prvotnú identifikáciu odtlačku, jeho následné uchovanie a používanie. Pri prvotnej identifikácii je potrebné zoskenovať prst celkovo trikrát. "Prečítaním" odtlačku používateľa počítač urobí automatický log-on, aj keď je v počítači nadefinovaných niekoľko používateľských účtov. OmniPass umožňuje aj jednoduché kryptovanie foldrov alebo súborov. Vyberte si konkrétny úbor alebo folder, kliknite na pravé tlačidlo a zvoľte OmniPass Encrypt Files.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 09:25