StoryEditor

Fond podnik detailne posudzuje

27.06.2005, 00:00

Získať peniaze z fondu rizikového či rozvojového kapitálu nie je samozrejmosť. Fond si podnik detailne preverí. Jeho manažér najprv zisťuje, akí ľudia vo firme pracujú. Zaujíma ho, či sú schopní ju úspešne riadiť, napĺňať podnikateľský plán. Manažment spoločnosti je pre úspech firmy rozhodujúci. Dôležitým faktorom na rozhodnutie o investícii je výrazný potenciál rozvoja firmy. Podnik by mal mať konkurenčný výrobok, byť schopný rozšíriť svoje postavenie na trhu.
Fond sa snaží spraviť komplexnú analýzu firmy. Zhodnotiť jej stratégiu, výsledky, porovnať ju s firmami v odvetví. "Do určitej miery je to psychologická, ale aj investigatívna práca. Musíme totiž rozumieť, keď sa hovorí medzi riadkami, a zároveň si vedieť zistiť sami to, čo nám manažéri nepovedia," hovorí prezidentka Slovenskej asociácie rizikového kapitálu a zástupkyňa Genesis Private Equity Fund Iveta Griačová. Firmu tiež posudzuje nezávislý expert z daného odvetvia priemyslu. Fondy -- ako strednodobí investori - sa snažia predvídať, kde sa môže firma nachádzať o štyri či päť rokov. Po tomto čase majú záujem vystúpiť z podniku a svoj podiel predať, najlepšie strategickému investorovi alebo na kapitálovom trhu.
Spôsob spolupráce
Fondy rizikového kapitálu poskytujú prostriedky formou priamych investícií do vlastného imania firiem alebo rôznymi doplnkovými úvermi. Smerujú často do spoločností, ktoré nemajú možnosť získať prostriedky napríklad na burze či v banke.
Spoluprácu sa snažia šiť na mieru podnikateľa. Do podnikov vstupujú nielen svojimi peniazmi, ale v niektorých prípadoch aj ako manažéri. Vedia poradiť, počkať s výplatou výnosov, odložiť splátku či reštrukturalizovať financovanie. Môžu pomôcť pri budúcnom nasmerovaní firmy, prinášajú iný, nezávislejší pohľad. Vedia sa pozrieť na problémy z odstupu. Každý fond má sieť odborníkov, s ktorými spolupracuje.
Rozšírené manažérske odkupy
V západnej Európe sú podľa Griačovej veľmi rozšírené manažérske odkupy. Časť firmy vtedy môže získať jej manažér, ale i externý záujemca. Prevažujú už nad priamymi investíciami rizikového a rozvojového kapitálu. Čo to zapríčinilo? Prebiehajúca globalizácia, ale aj zoštíhľovanie firiem v súvislosti s väčšou orientáciou na jadro podnikania. Firmy outsourcujú viaceré aktivity a služby. Pre banku môže byť financovanie takýchto transakcií príliš rizikové. Časť prostriedkov preto poskytuje fond rizikového kapitálu. Určitú sumu, často symbolickú, vložia manažéri. Banka spravidla financuje zhruba tretinu nákladov. Firmu noví majitelia ďalej rozvíjajú alebo reštrukturalizujú. Takáto forma financovania otvára podľa Griačovej nové obzory šikovným ľuďom, ktorí sa chcú osamostatniť aj na Slovensku. V susednej Českej republike už takýmto spôsobom došlo k viacerým odkupom časti podnikov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:56