StoryEditor

Drahý Business Success

15.06.2007, 00:00

Drahý Business Success
Poradenstvom v oblasti rozvoja osobnosti a dosahovania pracovných a podnikateľských úspechov sa na Slovensku zaoberá napríklad firma Business Success. Používa metódy vyvinuté zakladateľom scientológie L. R. Hubbardom, pričom však názvy seminárov, ktoré ponúka, vôbec neprezrádzajú, že by mohlo ísť o akési náboženské techniky. Ondrej Eršek, výkonný riaditeľ Business Success na Slovensku, spoločnosť od scientológie dokonca dištancuje. "Naša firma nepoužíva metódy žiadnej cirkvi. Nie sme cirkevná organizácia, ale komerčná vzdelávacia firma. Naše semináre čerpajú informácie z Hubbardovho manažérskeho systému, ktorý je najpoužívanejším uceleným systémom riadenia firiem na tejto planéte."
Kurzy ako Neuveriteľný seminár o predaji či Seminár o komunikácii pritom nie sú vôbec lacnou záležitosťou. Napríklad za trojdňový Neuveriteľný seminár o predaji ste podľa cenníka z roku 2000 zaplatili 15 950 korún. Podľa Greškovej môžu byť v súčasnosti ceny vyššie. Firma však odmietla aktuálny cenník poskytnúť, keďže tieto dáta "sú čisto záležitosťou našej spoločnosti".
Podľa českého religionistu Zdeňka Vojtíška je otázne, či Scientologická cirkev nie je len strojom na peniaze zamaskovaným ako náboženstvo. Služby, ktoré poskytuje, sú totiž bez záruky, zato však "pekne mastné". Prostredníctvom tzv. auditingu, čo možno prirovnať k akejsi forme psychoanalýzy, sľubujú zbaviť človeka všetkých chorôb a trápení a spraviť z neho dokonalú a úspešnú bytosť, oslobodenú od negatív pozemskej existencie. Za každé sedenie sa však platí, rovnako ako za množstvo kurzov a seminárov, ktoré Scientologická cirkev pre svojich členov organizuje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:22