StoryEditor

SaLon nové výstavy

20.09.2007, 00:00

(Ne) Obyčajný hrniec...
Galéria ÚĽUV-u
Bratislava 18. 9. -- 16. 11. 2007
Výstavy v bratislavskej Galérii ÚĽUV-u prinášajú pravidelne už štvrtý rok témy tradičných remesiel v prepojení na súčasnú autorskú tvorbu remeselníkov, úžitkových výtvarníkov a dizajnérov. (Ne)obyčajný hrniec je výstavou, ktorá sa zameriava na historické a súčasné podoby hrnčiarstva a chce ho priblížiť najmä cez jeho výtvarný rozmer-- tvarovú, dekórovú a materiálovú výnimočnosť. Prevažnú časť exponátov predstavujú ukážky hrnčiarskych výrobkov z prvej polovice 20. storočia a spolu s nimi sa prezentujú aj výnimočné práce hrnčiarskych osobností súčasnosti -- Kornélie Pussovej, Rastislava Haroníka, Juraja Maca, Jána Parikrupu a ďalších aktívnych umelcov. Výstava predstavuje takmer 200 exponátov z rôznych zbierok.

Sny na priesečníku s realitou
Galéria mesta Bratislava
Bratislava 20. 9. -- 21. 10. 2007
Americká výtvarná teoretička Lee Karpiscak otvorila v Pálffyho paláci výstavu, ktorá predstavuje diela 17 rôznorodých slovenských umelcov, z ktorých každý mal svoj vlastný vývoj. Aký bol ich osud, ako sa vyvíjalo ich umenie pred a po revolúcii v roku 1989 a aké sú ich umelecké a ľudské postupy? Projekt je logickým zavŕšením mapovania slovenského výtvarného umenia a jeho premien počas posledných štyroch dekád. Slovenské výtvarné umenie bolo doposiaľ systematickejšie mapované zahraničnými kurátormi len ojedinele. Karpiscak využíva aj rozhovory s autormi počas svojho Fullbrightovho štipendia v roku 2004, avšak nadväzuje aj na svoje dlhoročné spoznávanie a skúmanie našej výtvarnej scény.

Poďte sa pozrieť dovnútra!
Slovenské národné múzeum
Bratislava 20. 9. -- 6. 1. 2007
Atraktívna výstava o histórii medicínskych prístrojov od tých najjednoduchších až po moderné zobrazovacie systémy. Výstava poukazuje na historickú cestu, ktorá rozhodujúcou mierou zlepšila kvalitu života mnohých ľudí. Výstava je rozčlenená do siedmich miestností, v ktorých sa nachádza množstvo interaktívnych prvkov, medzi ktorými nechýba EKG stolička, ktorá vám zmeria EKG, simulácia diaľkovo ovládaného robota, magneticko-rezonančná tomografia ananásu a iné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 12:12