StoryEditor

Hviezdne mená kradnú, ale nudia

21.06.2007, 00:00
Je len málo filmov, v ktorých sa stretlo toľko hviezd ako v trilógií o zlodejskom tíme Dannyho Oceana. Režisér Steven Soderbergh do prvého dielu obsadil tie najzvučnejšie mená a postupne k nim pridával ďalšie.

V najnovšom treťom diele s názvom Dannyho trinástka doplnil hviezdnu zostavu Al Pacino. Obdivuhodné je, že Sodendbergh udržal pokope všetkých hercov z prvého dielu. Ústredná trojica, George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, pritom nepôsobí nadradene, ale ako rovnocenná súčasť tímu. Dannyho trinástka tak mala tie najlepšie predpoklady na kvalitnú zábavu. Žiaľ, treba na ňu viac ako zvučné mená a veľký rozpočet.
Danny Ocean má problém. Tým problémom je Willie Bank. Zákerný obchodník totiž podrazil jeho dlhoročného priateľa Reubena Tishkoffa. Reubenov infarkt prinúti Dannyho konať. Jeho cieľom je Banka zruinovať. A celý plán sa rozhodne uskutočniť v deň otvorenia Bankovho nového kasína v Las Vegas. Zvoláva preto opäť svoj tím. Geniálny plán podporí aj Dannyho bývalý nepriateľ Terry Benedict, ktorého jedenástka v minulosti okradla. Tomu totiž začína Bankovo kasíno nebezpečne konkurovať. Plán je tentoraz mimoriadne premyslený. Banka treba pripraviť doslova o všetko a zmariť mu šancu vyhrať Cenu piatich diamantov za najlepší hotel. Bankovo kasíno však skrýva mnoho prekážok.
Dannyho trinástka nie je komédia. Úsmevných scén je tu primálo na to, aby si film zaslúžil toto označenie. Humor vystriedali únavné dialógy. Soderbergh dal priestor každému zo svojej jedenástky. Postavy však úplne zanikajú. Je ich totiž priveľa. Zbytočne prekombinovanému scenáru nepomohla ani dvojhodinová stopáž. Z priemeru celého filmu vyniká hudba Davida Holmesa, ktorá dokonale dopĺňa atmosféru kasín v Las Vegas. Steven Soderbergh nakrútil odpočinkový film. Dannyho trinástka ponúka známe mená, nablýskanú výpravu a pár vtipných hlášok. Komédia roku to však rozhodne nie je.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 03:42