StoryEditor

Ako nemať problém s inšpektormi

19.09.2007, 00:00

Mám možnosť pracovať v jednej firme ako SZČO za výhodných podmienok. Práca sa bude týkať počítačov, pôjde najmä o prácu v predajni, sem-tam výpomoc, keď bude treba a, samozrejme, je tam pevný pracovný čas. Zásadnou otázkou však je, že chcem robiť na živnosť. Čo musím urobiť pre to, aby to nebola závislá práca?
-- Zákonník práce upravuje individuálne pracovnoprávne vzťahy a predmetom týchto vzťahov je vždy závislá práca. Novela Zákonníka práce účinná od 1. 9. 2007 zaviedla definíciu závislej práce s cieľom zabezpečiť pracovnoprávnu ochranu v prípadoch, keď právny vzťah nenapĺňa znaky samostatného podnikania (napríklad podľa živnostenského zákona), a napriek tomu sa nerealizuje formou pracovného pomeru, prípadne dohôd o prácach mimo pracovného pomeru.
V praxi čoraz častejšie dochádzalo k prípadom, keď boli zamestnanci nútení zmeniť svoje postavenie zamestnanca za podnikateľa napriek skutočnosti, že naďalej vykonávali tú istú závislú prácu. Rozširujúci sa trend, keď sa zamestnávatelia snažili zbaviť sa povinností, ktoré im voči zamestnancom vyplývajú zo Zákonníka práce, chce novela zastaviť. Preto výkon práce, ktorý súčasne vykazuje aspoň tri charakteristické znaky závislej práce, sa považuje za závislú prácu a musí sa realizovať v niektorom z pracovnoprávnych vzťahov (pracovný pomer, dohoda o vykonaní práce, dohoda o pracovnej činnosti). Ak takéto črty vykonávaná práca nemá, zamestnávateľ môže naďalej využívať vykonávanie niektorých činností dodávateľsky -- na základe zmlúv podľa Obchodného zákonníka, Občianskeho zákonníka, resp. živnostenského zákona. Výkon činností živnostníkov, resp. iných podnikateľov bude však možné len za predpokladu, že ide o takú prácu, ktorá vykazuje právne znaky podnikania.
Závislá práca je:
-- práca vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca
-- osobne vykonávaná zamestnancom pre zamestnávateľa
-- práca zamestnanca vykonávaná podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, na náklady zamestnávateľa a na jeho zodpovednosť
-- v pracovnom čase
-- za mzdu alebo odmenu
-- práca pozostávajúca prevažne z opakovania určených činností
Zároveň sa aj negatívne vymedzuje, čo závislou prácou nie je: "Závislou prácou nie je podnikanie alebo iná zárobková činnosť založená na zmluvnom občianskoprávnom alebo zmluvnom obchodnoprávnom vzťahu."
Z uvedeného vyplýva, že zámerom právnej úpravy závislej práce v Zákonníku práce je zamedziť tomu, aby boli zamestnanci nútení meniť pracovnoprávny vzťah za podnikanie.
Prípad nášho čitateľa je opačný. Sám chce prácu vykonávať ako podnikateľ. Aby sa on i jeho zamestnávateľ vyhli problémom pri posudzovaní ich právneho vzťahu zo strany inšpektorátu práce, daňového úradu alebo sociálnej či zdravotnej poisťovne, mala by byť jeho práca taká, aby ju robil vo vlastnom mene, na svoje náklady a svoju zodpovednosť, aby ju nevykonával v čase určenom pre ostatných zamestnancov, respektíve aby mal určený vlastný časový harmonogram na výkon tejto práce. Ďalej, aby ho neriadil zamestnávateľ, ale on sám si bude určovať podmienky výkonu tejto práce, a aby jeho odmena bola variabilná podľa podaného výkonu. Toto je, samozrejme, v prípade predaja v obchode ťažko možné realizovať inak ako v postavení zamestnanca. Otázkou preto skôr je, akú živnosť bude mať čitateľ, ak chce robiť uvedenú prácu ako samostatne zárobkovú činnosť. Preto nie je možné jednoznačne povedať, aký predmet a aký obsah by mala mať zmluva medzi čitateľom a majiteľom obchodu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 05:17