StoryEditor

Fotografie Marilyn Monroe vyvolávajú spory v parlamente

04.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Spor o obchodnom využití fotografií slávnej Marilyn Monroe sa dostal až do parlamentu amerických štátov New York a Kalifornia. Diskusiu o zákonoch, ktoré by mali pozostalým po celebritách umožniť kontrolovať marketingové využitie fotografií svojich slávnych predkov, podnietila jediná dedička hollywoodskej hviezdy 50. a 60. rokov Anne Strasbergová. Tá pred šiestimi rokmi založila spoločnosť Marilyn Monroe LLC, ktorá okrem iného predáva prívesky na kľúče, tašky a tričká s podobou herečky. V roku 2005 podala Strasbergová žalobu na štyri fotografické archívy, že predávajú snímky Monroe s obchodným cieľom bez jej súhlasu a licenčných poplatkov. Súd v máji tohto roka prehrala.
V štáte New York zaniká právo na súhlas s obchodným využitím podoby okamihom úmrtia osoby. Zákon, ktorý mal toto právo preniesť na dedičov, ani napriek podpore Al Pacina či Yoko Ono, neprešiel. Očakáva sa však, že bude znovu predložený. V Kalifornii už parlament takúto úpravu schválil, no guvernér Arnold Schwarzenegger zatiaľ neuviedol, či ho podpíše. Niektorí ústavní odborníci a pozostalí po slávnych osobnostiach však úpravu kritizujú. Nielen že by podľa nich odporovala prvému dodatku americkej ústavy o slobode prejavu, ale po podpísaní zákona by verejnosť stratila prístup k fotografiám a výrokom stoviek slávnych umelcov. Navyše, motívy pozostalých sú často finančné.
Marilyn Monroe zomrela za doteraz nevyjasnených okolností v roku 1962. Jej dedičom sa stal newyorský učiteľ Lee Strasberg. Po jeho smrti v roku 1982 pripadlo všetko vdove Anne Strasbergovej. Podľa súdnych údajov išlo o pozostalosť vo výške 30 miliónov dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 03:48