StoryEditor

Hodnotu firmy pri predaji musí určiť znalec

29.01.2008, 23:00

Ak chcete predať alebo zmeniť právnu formu svojej firmy, zákonite vás bude zaujímať jej hodnota. Odpoveď na túto otázku vám dajú znalci, ktorí sa touto problematikou zaoberajú. Hospodárske noviny sa na tému ohodnocovania firiem rozprávali so znalkyňou Ivetou Beslerovou zo spoločnosti SK Active. Chceli sme poznať odpoveď na jednu základnú otázku -- akým spôsobom sa znalec dopracuje k hodnote nášho biznisu?
Hmotné a nehmotné zložky majetku
"Pri určovaní hodnoty (nie ceny) vašej obchodnej spoločnosti sa berú do úvahy hmotné a nehmotné zložky majetku," hovorí Beslerová. Hodnotenie legislatívne zastrešuje vyhláška ministerstva spravodlivosti. Tá presne určuje, ktoré metódy a akým spôsobom sa môžu použiť pri oceňovaní. Vyhláška umožňuje použiť rôzne metódy oceňovania. Ohodnocovanie firmy sa vždy vzťahuje k určitému dátumu. Výsledkom je trhová hodnota obchodnej spoločnosti v danom momente.
Hodnotu určujú tri premenné
Hodnotu podnikania ovplyvňuje suma cien majetku, finančná štruktúra spoločnosti a hodnota firmy ako organizácie. Prvá hovorí o množstve financií potrebných na vybudovanie podobného podniku. Finančná štruktúra hovorí o účasti vlastného a cudzieho kapitálu na majetku spoločnosti a jej možných výnosoch v budúcnosti. Dobrým príkladom hodnoty firmy samotnej je jej know-how, kvalitní zamestnanci alebo hodnota značky či povesti spoločnosti.
Metódy výpočtu sa rôznia
Vyhláška umožňuje využívať pri ohodnocovaní spoločností majetkovú, podnikateľskú (výnosovú), kombinovanú a menej využívanú, porovnávaciu metódu. V špecifickom prípade firmy v konkurze sa používa tzv. likvidačná metóda. Podľa majetkovej metódy sa určí hodnota jednotlivých aktív, odčítajú sa od nich cudzie pasíva a výsledkom je hodnota spoločnosti. Tento postup nemusí zohľadňovať realitu, pretože sa neberú do úvahy "nefinančné premenné" a skutočnosť, že slovenské podniky často vlastnia aj nevyužívaný, zdedený majetok. Komplexnejšia je podnikateľská alebo aj výnosová metóda. Prihliada na očakávané finančné toky, ktoré z nej môžu majitelia v budúcnosti odčerpať. Nedostatkom tohto postupu je absencia dlhodobých plánov a analýz, ale aj jeho subjektívny prvok. "Znalci používajú aj tzv. kombinovanú metódu, ktorá spája prvky majetkovej a podnikateľskej, najpoužívanejšou metódou hodnotenia je majetková metóda," dodáva Beslerová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 08:55